Hirdetés

Ennyit emelhetnek a minimálbéren 2023-ban - íme néhány szám

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Ezt figyeli az egész ország

Hivatkozás másolása

Ahogy jön a december, a karácsony és az év vége, úgy erősödnek fel azok a hangok és kérdések, hogy mennyi lesz a minimálbéremelés jövőre, jelesül 2023-ban.

Nos, a Népszava azt írja, hogy közelednek az álláspontok a felek közt a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelésével kapcsolatban. A munkáltatói és a munkavállalói szervezetek is egyetérttettek abban, hogy a legkisebb keresetek reálértékét jövőre is meg kell őrizni.

Noha konkrét számok még nincsenek, kicsit lehet számolgatn, mivel a minimálbéremelésénél a jövő évi infláció mértéke lesz a kiindulópont. (Ami nem kevés, például a sertéshús is nagyon drágult egy év alatt.)

Ez a lap cikke szerint 11,5-17 százalékos emelést jelenthet, eszerint a bruttó 200 ezer forintos minimálbér számításaink szerint 223-234 ezer, a 260 ezer forintos garantált bérminimum 290-304 ezer forintra emelkedhet. Ennyi lehet az emelés a minimálbér esetében 2023-ban.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint közelednek az álláspontok és a felek arra törekszenek, hogy decemberre megszülessen a megállapodás. És jelenleg ugyanígy látja a folyamatokat Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is úgy látja, hogy közelített a felek álláspontja, de konkrét számokat ő sem mert még mondani.

Mennyi a magyar átlagfizetés?

Hivatkozás másolása

Ha már a fizetésnél tartunk, pont most jött ki a KSH friss számítása arról, mennyit keresett egy magyar munkás szeptemberben. A bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504 100 forint forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt - ismertették.

    Mi a különbség a minimálbér és a garantált bérminimum között?

    Bővebben Bezárás

    A minimálbérnél magasabb összegű garantált bérminimumot akkor kell megfizetnie a munkaadónak, ha az adott munkakör legalább középfokú végzettséghez kötött.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés