Hirdetés

Menekül ki merre lát - szörnyű hír jött a magyar határról

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 5748-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5191-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatott a magyar rendőrség.

A beléptetettek közül a rendőrség 151 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Vonattal 45 ember - köztük 16 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Friss hír az orosz-ukrán háború kapcsán, ahol percről percre változnak a dolgok, hogy továbbra is rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton, különösen a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, ahol Oroszország fokozza az offenzívát - közölte péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij heves csatáról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

Az ukrán elnök kijelentette: "a megszállók nem csupán az állásainkat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal" szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is". "Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani" - tette hozzá.

A háború előtt hetvenezer lakosú Bahmutban a tizenegy hónapja tartó háború legkegyetlenebb harca folyik. Ukrajna franciaországi nagykövete pénteken a BFM francia hírtelevízióban közölte, hogy több ország összesen 321 nehéz harckocsit ígért Ukrajnának.

 "A mai napig számos ország erősítette meg hivatalosan a megállapodást 321 harckocsi Ukrajnának küldéséről" - közölte Vadim Omelcsenko a BFM-nek adott interjúban.     "A szállítási határidő esetenként változik, minél előbb szükségünk van erre a segítségre" - tette hozzá a diplomata. Omelcsenko arra nem tért ki, hogy országonként hány harckocsit küldenek. Németország vezetésével csütörtökön több nyugati-európai ország és az Egyesült Államok közölte, hogy harckocsikat szándékozik Ukrajnának küldeni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés