Hirdetés

Most jött a kormányzat bejelentése, mindenki megnyugodhat karácsony előtt

Nap Híre portré Nap Híre

Ilyenkor eszik a magyarok

Hivatkozás másolása

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; az inflációs és egyéb nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben.

Erről nem más, mint Nagy István agrárminiszter beszélt a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban. 

A tárcavezető kiemelte: a karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztásban. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás - mutatott rá.

Nagy István kifejtette, hogy az elmúlt időszakban az agrárium és benne a halgazdálkodás rendkívüli kihívásokkal szembesült. A járvány mellett az aszályhelyzet és az orosz-ukrán konfliktus, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók következményeivel is meg kellett küzdeniük.

A haltermelők többsége okosan, "jó gazda módjára" optimalizálta a termelést a mostoha körülmények között: egyes tavakat fel sem töltöttek, a nem teljesen feltölthetőket pedig kisebb egyedsűrűséggel népesítettek be - ismertette a miniszter, jelezve: bár ezzel csökkent a megtermelt hal mennyisége, hatékonyan minimalizálni tudták az elkerülhetetlen veszteségeiket.

Nagy István köszönetet mondott az ágazatban dolgozó minden szereplőnek, hogy mégis lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében. Az agrárminiszter mindenkit arra biztatott, hogy keresse és vásárolja a magyar halat.

A teendő tehát annyi, hogy aki ebben az inflációs környezetben is halra vágyik és már méregdrágán megvette a karácsonyfát, horror pénzen ivott egy forralt bort valamelyik karácsonyi vásárban és megvette az ajándékokat, az elsétál valamelyik piacra, vagy Tescóba, vagy Lidlbe és bevásárol a karácsonyi vacsorához finom halból.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés