Hirdetés

Ezt látták? Ilyen lesz a holnapi időjárás

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Nézzük meg az Országos Meteorológiai szolgálat és az Időkép segítségével, hogy milyen lesz a holnapi időjárás Budapesten és egész Magyarországon. 

Hétfőn reggel sokfelé kisüthet a nap, majd délelőtt északnyugat felől beborul az ég és egyre több helyen fordulhat elő eső, havas eső, kisebb havazás. Élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Fagyos lesz a hajnal, -8 és -2 fok között alakulhat a minimum-hőmérséklet. Napközben 1-7 fokot mérhetünk - írja az Időkép.

A Met.hu jóslatai között nem szerepel, hogy különleges időjárási esemény kialakulhat majd a holnapi időjárás miatt, ami miatt figyelmeztetést, vagy riasztást kellene kiadni. Ha 7 napos, illetve a 10 napos időjárás-előrejelzés, amire kíváncsiak vagyunk, akkor ezt láthatjuk. Egészen csütörtökig apránként emelkedik a hőmérséklet, ám a hűvösebb időszakokban havazás, hószállingózás és havas eső várható.

7 és 10 napos időjárás-előrejelzés
7 és 10 napos időjárás-előrejelzés Forrás: Időkép

Kedden a változóan napos-felhős idő várható, a felhőátvonulásokból elszórtan számíthatunk futó záporok, elsősorban a magasabb tájakon hózáporok kialakulására. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az észanyugatira forduló szél. Enyhébb lesz a hajnal, kora délután pedig 4-9 fokra van kilátás. 

Szerdán is változóan felhős-napos időben lesz részünk, elszórtan ezen a napon is kialakulhat átmenetileg kisebb eső, zápor, illetve havas eső is. Többfelé szeles lesz az idő. A legmagasabb hőmérséklet 4 és 11 fok között alakulhat.

Csütörtökön sok felhő lesz felettünk, északkeleten vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, máshol inkább az eső lesz jellemző. A szeles időben 4-9 fok valószínű - olvasható a portál oldalán.

Nagy gond a belvíz

Hivatkozás másolása

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásnak következményeként sok helyen alakultak ki belvízfoltok. Mi ezzel a helyzet most? Az Alföldön még nagy területen áll a víz a földeken. Az eddigieknél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles időben a belvízfoltok lassan csökkenni kezdenek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

A honlapjukon megjelent összefoglaló szerint a múlt hét eleje óta az ország délnyugati-északkeleti sávjában nagy területen 50-90 milliméternyi csapadék hullott le. Miskolc térségében csak a múlt héten annyi, mint tavaly az év első négy hónapjában összesen. Az elmúlt 30 és az elmúlt 90 nap is országszerte csapadékosabb volt a sokéves átlagnál, ez alól csak Sopron térsége kivétel, ahol domborzati okok miatt a délnyugatról érkező nedves levegőből csak kevés csapadék hullik.

A hőmérséklet a múlt hét második felében több fokkal visszaesett, de még így is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföldön nagy foltokban jellemző a vízborítás a vetésekben, ami az elmúlt időszak magas, 4 fokot meghaladó napi átlaghőmérsékletei mellett kimondottan káros - írták.  Hozzátették, hogy a tartósan enyhe idő belvíz nélkül sem tett jót a növényeknek. Megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak. A túl enyhe idő miatt a mogyoró virágzása már az északkeleti országrészben is megkezdődött.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés