Hirdetés

Íme legszerencsésebb magyar falu: itt csak hírből ismerik a rezsiválságot

Garai Kitti portré Garai Kitti

Pitvaroson nem tört ki hatalmas pánik, ugyanis az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően alig érinti az ott élőket a rezsiválság. 

"Tulajdonképpen nem lesz gázszámlánk" – idézte Radó Tibor polgármestert az ATV. A Csongrád-Csanád megyei községben hőszivattyút, napkollektort, napelemet, biomasszakazánt alkalmaznak, amihez a tüzelőt is saját maguk állítják elő hulladékfából. 

A településnek az áramra sem kell sokat költeni, ugyanis az elmúlt években mindenhova napelemek kerültek.

"Valamennyi áramköltségünk lesz, de nem jelentős. A napelemes áramtermelésnél ha túltermelünk, „beadjuk” a hálózatba, éjszaka pedig „visszavesszük”. Az árak sajnos nincsenek szinkronban, vagyis a betermelés ára nem emelkedett, de a vásárlásé igen” – fogalmazott a vezető, aki azt is elárulta, még a művelődési központ bezárát sem tervezik, hiszen alig spórolnának valamit azzal, ám a helyieknek nagyon hiányozna. 

"A célunk, hogy megtartsuk a szolgáltatásokat. Minden energetikai felülvizsgálatot megteszünk, mi is szabályozzuk majd, hogy hány fok lehet például a raktárakban, a folyosókon, vagy az olyan helyiségekben, ahol gyerekek vagy felnőttek ülnek. Optimalizáljuk a hőmérsékletet, amit szigorúan be kell tartani. Vagyis nem lesz 24 Celsius fok a könyvtárban, mert indokolatlan, a 20 fok azonban mindig meg kell, hogy legyen” – közölte a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés