Hirdetés

Végre kiderült, miért nálunk a legmagasabb a gázolaj és a benzin ára

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Ennek nem örülnek a magyarok

Hivatkozás másolása

Ha szétnézünk a környező országokban, a régióban, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy Magyarországon kell a legtöbbet fizetni az üzemanyagért, aminek egészen pontos oka van a szakértő szerint.

Nézzük is gyorsan, hogy mit mondott az Erste Bank elemzője a Világgazdaságnak. Véleménye szerint a magas árnak elsősorban nem a nyersolaj ára vagy a forint árfolyama az oka. De akkor mi? Feltehetően az, hogy az üzemanyagárstop kivezetését követően megduplázódott a kis- és a nagykereskedelmi árrés, vagyis a beszerzési és az eladási ár különbsége.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára igyekszik leszögezni, hogy a most megnőtt különbségből valójában nem extraprofit keletkezik, hiszen ma piaci alapon működve a valós, többszörösére emelkedett energiaárakat kell megfizetni úgy a töltőállomásoknál, mint az egész ellátási rendszerben. Grád Ottó az RTL-nek azt mondta, hogy nem szabad elfelejteni, hogy jelentősen változik és óhatatlanul emelkedik a bérköltség is, ennek szintén meg kell jelennie az árban. Ez az oka tehát, hogy nálunk a legmagasabb a gázolaj és a benzin ára a régióban.

Az egyéb - például a bér - költségekről a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is beszélt. Ő úgy fogalmazott, hogy ezek korábban is emelkedtek, csak az árstop miatt nem jelenhettek meg az árakban.

A Holtankoljak.net részéről az ügyvezető, Bujdos Eszter szólalt meg a témában. Ő úgy látja, hogy középtávon nem várható az üzemanyagárak csökkenése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés