Hirdetés

Magyarok tömegének van elege

Nap Híre portré Nap Híre

Egy friss felmérés szerint megdöbbentően sok munkavállaló gondolkodik a váltáson, akár tömeges felmondások is jöhetnek Magyarországon. 

A magyar munkaerőpiaci fluktuáció aktuális helyzetét szándékozott felmérni a Work Force HR szolgáltató 500 munkavállaló bevonásával augusztusban. A válaszaikból kiderült, 62 százalékuk tervez munkahelyet váltani a közeljövőben. A szellemi foglalkoztatottságúak 60 százaléka, a fizikai dolgozóknak pedig a 70 százaléka nyilatkozott így - írja a haszon.hu.

A tervezett felmondások többsége mögött ott áll a más helyen kapható magasabb fizetés reménye (64 százalék), valamint sokan említették, hogy több megbecsülésre (53 százalék), illetve nagyobb szakmai fejlődésre vágynak (42 százalék).

"Az inflációs környezet és a gazdasággal kapcsolatos negatív hírek hatására a COVID-időszakhoz hasonló szituáció alakult ki Magyarországon: egyre többen elégedetlenek, azonban egyre kevesebben mernek a biztosból a bizonytalanba váltani. Ez a kettős hatás egyrészt további bérnyomást eredményez, másrészt egy olyan láthatatlan fluktuációs kockázatot, ami a helyreálló piaci környezetben később bármikor elszabadulhat. Diverzifikált, rugalmas munkaerőstratégiával preventíven lehet kezelni a kockázatokat" - vélekedett Gáspár Gergely, a Work Force HR szolgáltató értékesítési igazgatója.

Egy másik kutatás szerint egyre nagyobb problémát okoz a munkahelyi kiégés. A Future Forum felmérésében főleg a nők és a fiatalok számoltak be ilyen jellegű gondokról az év elején. A szakértők szerint ennek okai leginkább a globális gazdasági nehézségekben keresendők, amihez lokális problémák is társulnak a különböző országokban.

A felmérés egyik tanulsága, hogy azok a munkavállalók, akik a világjárvány alatt nagyobb szabadságot kaptak a munkavégzés helyére, idejére vonatkozóan, később is boldogabbak és produktívabbak voltak, valamint náluk alacsonyabb maradt a felmondás esélye.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés