Hirdetés

Mától felfordul a magyarok élete, csak kapkodjuk a fejünket

Nap Híre portré Nap Híre

Bár az új hónap munkaszüneti nappal indul, jobb ha felkészülünk, ugyanis rengeteg változás vár ránk elsejétől.

Az mfor.hu szedte össze, hogy miben változik a magyarok élete november elsejétől. 

Új megyék csatlakoznak az ügyeleti rendszerhez

Hivatkozás másolása

Elindult az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Zala, Somogy és Bács-Kiskun vármegyékben, a telefonszám egységesen felnőttek és gyermekek esetében is 1830. Az új alapellátási ügyeletet 2024 tavaszáig fokozatosan vezetik be, a rendszer két eleme a háziorvosi ügyeleti rendelés, és a sürgősségi ügyelet.

A kormány módosította az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletet

Hivatkozás másolása

November elsejétől teljesen megújult az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok vezettek be, amelyek 10 helyett 5 évig lesznek érvényesek, és jövőre már mindenképpen újat kell csináltatni. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben. Szigorítják az új épületek építésére vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményeit is. Részletek:

Osztrák autópálya-matrica

Hivatkozás másolása

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató honlapján tájékoztatott arról, hogy ügyfélszolgálati irodájában november elsejétől már nem lehet az ausztriai utakra matricát vásárolni – a NÚSZ az osztrák gyorsforgalmi utakat üzemeltető ASFINAG oldalát ajánlja a jövőbeli beszerzésekre.

Kötelező a téli gumi használata

Hivatkozás másolása

Szintén az Ausztriába készülőket érinti az, hogy a szomszédban elsejétől már kötelező a téli gumi használata egészen április 15-ig. Ennek megsértéséért 50 eurós bírság jár alaphangon, ha azonban baleset történik, ez az összeg akár 5 ezer euróra is rúghat.

Mától az üzemanyagok ára is változik - igen, már MEGINT

Hivatkozás másolása

Arról a naphire.hu is beszámolt, hogy szerdától mindkét üzemanyag ára változik, a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal emelkedik, a gázolaj literenkénti ára azonban 8 forinttal olcsóbb lesz. A magyar benzinkutakon így az alábbi átlagárakra számíthatunk: 

  • 95-ös benzin: 610 forint/liter
  • Gázolaj: 639 forint/liter

Jön a nyugdíjkiegészítés

Hivatkozás másolása

Lapunk arról is beszámolt, hogy a nyugdíjasok novemberben kézhez kapják az emelt nyugdíjukat. A nyugdíjak utalása, illetve kézbesítése most is a meghatározott rend szerint történik: az utalás mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső munkanapon történik, ez idén novemberben 10-e, péntek lesz. Azok, akik postai úton kérték a járandósságot, az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban nézhetik meg, hogy pontosan mikor érkezik a pénz. A nyugdíjemelés részleteiről is írtunk korábban: mivel a nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, a korábbi 15 százalékos emelést kiegészítik 3,5 százalékkal. Ezt azt jelenti, hogy egy átlagos, 210 ezres nyugdíj esetén 6,5 ezer forintos havi emelést kapnak a nyugdíjasok. Mivel ezt visszamenőleg is megkapják, egy átlagos nyugdíjas 78300 forintot kap kézhez pluszban novemberben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés