Hirdetés

Brutálisan előretört Magyar Péter pártja, már 4 százalékpontra vannak a Fidesztől

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Tisza Párt hibahatáron belül van a Fideszhez képest. Ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a kormánypárt, míg a Tisza 39 százalékot szerezne a Medián legfrissebb mérése szerint.

Medián mérései szerint júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség – foglalja össze a kutatást Hann Endre, a Medián igazgatója a HVG szerint. A teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti távolság, a választani tudó biztos szavazók körében ennél még dinamikusabban, 12-ről 4 százalékpontra.

Grafika: Medián/HVG
Grafika: Medián/HVG

Az adatok azt mutatják, hogy a kormánypárt csak minimálisan esett vissza az EP-választáson elért eredményéhez képest, és támogatottsága július óta stagnál. Ugyanebben az időszakban azonban Magyar Péter pártjának támogatottsága 9 százalékponttal nőtt. Nyilvánvaló tehát, hogy a Tisza Párt továbbra is a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik – emeli ki Hann Endre.

A Tisza szívó hatása akkora, hogy jelenleg a Fideszen (és csatolt részein), valamint Magyar Péter pártján kívül egyetlen párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ez a folyamat a kétpártrendszer kialakulása felé mutat – összegez a Medián vezetője.

Grafika: Medián / HVG
Grafika: Medián / HVG

Drámai a DK visszaesése, hiszen júliusban még 9 százalék feletti eredményt mért a Medián, most alig vannak 3 százalék felett. És ennek aligha oka, hogy az EP-választásra összeálló baloldali blokk felbomlott, és a megkérdezetteknek volt lehetőségük csak az MSZP-t vagy a Párbeszédet megjelölni, hiszen a válaszok alapján ez a két formáció az “egyéb” kategóriában végezte.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés