Hirdetés

Lesz-e Magyar Péter-hatás? Sokkoló számok az EP-választásról

Nap Híre portré Nap Híre

Egy friss kutatás szerint 27 uniós tagállamban a fiatalok kétharmada akar részt venni a közelgő EP-választásokon, azonban a magyar fiataloknak alig a fele tervez majd az urnákhoz vonulni három hét múlva.

Az Európai Bizottság a minap tette közzé az Eurobarométer-felmérését, amiből kiderült, hogy a 27 uniós tagállamban a fiatalok 64%-a szándékozik részt venni a közelgő európai választásokon. A felmérés azonban azt is jelezte, hogy bár sok fiatal aktív és különböző módon elkötelezett, még mindig jelentős azoknak az aránya, akiket nem érdekel a politika vagy a szavazás.

Ugyanakkor a magyar fiatalok sokkal kevésbé érdeklődik az uniós választások iránt: 

míg az EU-átlag 64 százalék, addig itthon alig 51 százalékuk biztos benne, hogy részt vesz majd a június 9-i voksoláson. 

A hazai eredmények azt mutatták, hogy a többi tagállamhoz képest a fiatalok kevésbé ismerik az EU kommunikációs csatornáit. Mindössze 14 százalékukuk ismerte az EU közösségi médiafelületeit és honlapjait, alig 7 százalékuk hallott az Európai Ifjúsági Hétről vagy az Európai Ifjúsági Rendezvényről - írja a Portfolio.

Az EU-ról való tájékozódást illetően Magyarország a televízió mint forrás használata meglehetősen alacsonyan áll, mindössze 33 százalék tájékozódik innen, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól (49 százalék), és a harmadik legalacsonyabb arány az összes tagállam között.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés