Hirdetés

Magyar Péter tényleg kivégzi a Momentumot?

Nap Híre portré Nap Híre

Óriási bajba került a Momentum Nagy Attila Tibor szerint. A politikai elemző a Naphire.hu YouTube-csatornáján az Elemző című műsorban értékelte a választási kampány elmúlt hetének történéseit.

Nem tudtak a parlamenti ellenzéki pártok Magyar Péter fölé kerekedni az elmúlt héten – erről Nagy Attila Tibor politikai elemző beszélt a Naphire.hu YouTube-csatornáján az Elemző című műsorban.

Egyelőre nem tudta visszavenni a kezdeményezést a DK

Hivatkozás másolása

Nagy Attila Tibor szerint a DK, az MSZP és a P közös kampánynyitója, ahol Dobrev Klára és Karácsony Gergely is beszélt, nem volt alkalmas arra, hogy kifogja a szelet Magyar Péter vitorlájából, főként, hogy szerinte Molnár Csaba – Magyar Pétert név nélkül kritizáló – beszéde jóval érdekesebb volt, mint Dobrev Kláráé. Utóbbiból egyetlen megjegyezhető gondolatot lehet felidézni az elemző szerint, ez az előre hozott választás követelése, míg Karácsony Gergelyéből semmit.

Az elmúlt két évben a DK arra törekedett, hogy tiszta helyzetet teremtsen az ellenzéken belül, megszerezve a dominanciát az ellenzéki oldalon, de Magyar Péter „beleköpött a levesbe” – értékelte a helyzetet Nagy Attila Tibor. Szerinte a helyzetet nehezíti, hogy a DK nem tudja eldönteni, hogy harmadikutas-liberális, szociáldemokrata vagy polgári baloldali párt. 

Megalázó vereséget szenvedett a Momentum

Hivatkozás másolása

A műsorban szóba került a Momentum megalázó veresége a XII. kerületi előválasztáson, ahol a Kutyapárt elnöke és egy civil jelölt is megelőzte a polgármester-jelöltjüket. Nagy Attila Tibor szerint a Momentum válságban van, de ez a válság nem a XII. kerületi előválasztással kezdődött. A párt jelöltje gyenge volt, rosszul szerepelt a Partizán előválasztási vitájában, de a Momentumnak egyáltalán nem ez a legnagyobb problémája.

Az elemző úgy látja: a válság előjelei már a 2022-es választási vereség előtt látszottak, mint Fekete-Győr András horrorisztikus szereplése a Partizánban, majd Donáth Anna kiszállása 2022-ben az elnöki tisztségből, a helyére pedig egy teljesen alkalmatlan pártelnök került, akinek pártelnökösködése során a Momentum támogatottsága 6-7 százalékra csökkent, és a tendencia Donáth Anna visszatérése után is folytatódott, többek között azért, mert Donáth Anna hónapokig nem tudta megmondani, hogy milyen minőségben térne vissza, EP-listavezetőként vagy pártelnökként. 

Hiteltelen Donáth Anna gyurcsányozása?

Hivatkozás másolása

Nagy Attila Tibor hozzátette: Donáth Anna végül elnökként tért vissza és egyből gyurcsányozni kezdett, miközben a Momentum a DK-val együtt indult 2022-ben is a választáson és a 2024-es önkormányzati választás előtt is átfogó megállapodást kötött egymással a két párt (de közben Donáth Anna kizárt közös listás indulást Gyurcsányékkal). Ezt a választók nehezen tudták követni.

A kegyelmi botrány néhány napig jól kezelte a Momentum Nagy Attila Tibor szerint, de Magyar Péter színre lépésével semmit nem tudott kezdeni a párt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés