Hirdetés

Magyar Péter és a Diákhitel Központ: az Átlátszó kihozta a teljes KEHI-jelentést

Nap Híre portré Nap Híre

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke és az ÖT című műsor sztárja a pár éve Magyar Péter általa vezetett Diákhitel Központ ügyeiről készült KEHI-jelentés miatt esett egymásnak.

Mi is beszámoltunk arról, hogy az Átlátszó megszerezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentését, amelyet a Diákhitel Központban folytatott vizsgálata után készített. A lap most kihozta a teljes KEHI-jelentést, amit itt nézhetnek meg.

Az első Átlátszó-cikk megjelenése után először a KEHI, majd a Magyar Fejlesztési Bank adott ki közleményt. Előbbi azt állítja, nyomozás folyik a DHK-nál, utóbb szerint pedig a KEHI-jelentés miatt nem hosszabbítottak szerződést annak idején Magyar Péterrel. Ezzel viszont saját korábbi közleményüknek mondanak ellent, amelyben az egekig magasztalták az akkor még fideszes Magyar Péter vezetői képességeit.

Miért távozott Magyar Péter?

Hivatkozás másolása

Az Átlátszó felidézi: mivel Magyar Péter korábban azt állította, azért távozott a Központ éléről, mert nem akart a NER-közeliként számon tartott Balásy Gyulához kötődő cégekkel túlárazott szerződéseket aláírni, a lap kikérte a DHK kommunikációs szerződéseinek árlistáit. Ez az adatper jelenleg is folyamatban van másodfokon.

Az is felidézik: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a cég kisebb, közbeszerzési hatérérték alatti szerződéseibe nézett bele. Az általa megtekintett megbízások egy részét problematikusnak találta, és ezt most (a Magyar által emlegetett) KEHI-vizsgálatot lezáró jelentés is megerősítette. Eszerint bár a menedzsment elköltött közel félmilliárd forintot hirdetésekre, reklámokra és tanácsadásra, a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással. De olyan is előfordult, hogy triviális, az interneten számos helyen ingyenesen elérhető megállapításokra jutottak, illetve olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítési képessége eleve kétséges volt.

A KEHI nem válaszolt, de közleményt adott ki

Hivatkozás másolása

Mivel a dokumentum elég súlyos megállapításokat tartalmaz, az Átlátszó érdeklődött a KEHI-nél, hogy milyen lépéseket tettek a vizsgálat után – erre vonatkozóan ugyanis nincs információ a jelentésben. Megkérdeztük azt is, sor került-e további vizsgálatokra, és hogy történt-e felelősségre vonás. Ha igen, kivel szemben, és milyen módon. Ha nem történt semmi, miért nem? Továbbá kérték, hogy küldjék el számuka a KEHI 2021-es évre vonatkozó ellenőrzési tervét is, hogy kiderüljön: előre tervezett, vagy rendkívüli ellenőrzés eredménye volt a vizsgálat.

A KEHI az Átlátszónak nem válaszolt, ám a szerdai nap folyamán kiadott egy közleményt, amely szerint az erről szóló kormányrendelet alapján tanácsadói tevékenységet folytattak a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában. „A tanácsadó tevékenység eredményeként a hivatal – összhangban a vonatkozó kormányrendelet előírásaival – véleményt készített és a tanácsadói tevékenységet lezárta.”

A Hivatal azonban azt is tudatta, hogy „a Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak.” További részleteket viszont nem árultak el.

Az MFB ellentmond saját magának

Hivatkozás másolása

A KEHI közlemény után a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közölte, hogy „a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata után nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél. Csakhogy ezt a kijelentés teljesen ellentmond az MFB korábbi, saját közleményének. Az akkori hírek szerint ugyanis „a Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Magyar Péter saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a cég éléről.” Sőt, az MFB azt is hangsúlyozta közleményében, hogy „a távozó vezérigazgató rendkívül sikeres időszakot zárt le. Magyar Péter a társaságot 2018 óta vezette, irányítása alatt vezették be a jelenlegi legnépszerűbb terméket, a szabad felhasználású Diákhitel Pluszt, illetve tavaly májustól elérhetővé vált a szak- és felnőttképzési hitel is.”

Először Magyar Péter beszélt a KEHI-vizsgálatról

Hivatkozás másolása

Nemrég Hadházy Ákos számos kérdést vetett fel a Diákhitel Központ szerződéseivel kapcsolatban; Magyar Péter szerint a volt fideszes, később LMP-s, majd momentumos, jelenleg független képviselő hazudik. Magyar korábban azt is állította, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódott az általa vezetett központnál. Az Átlátszó szerdán arról ír, hogy megszerezte a szóban forgó KEHI-jelentést.

A Diákhitel Központ működésével kapcsolatban elsőként maga Magyar Péter említette a nyilvánosság előtt, hogy a Diákhitel Központban vizsgálódtak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei. Ezt ő annak tulajdonította, hogy éppen ekkoriban voltak első alkalommal válófélben Varga Judittal. Magyar szavait az rtl.hu így idézte fel„Magyar Péter elmondta, hogy a válás előtt, 2020 elején néhány hónapig már külön éltek Varga Judittal. Akkor behívták őt a Karmelita kolostorba és tettek neki egy ajánlatot emiatt, de ő nem akart külföldre menni. Ekkor a Diákhitel Központot vezette, és ezután egy napon megjelentek ott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei, és vizsgálódni kezdtek. Magyar jóban volt a KEHI vezetőjével, akit felhívott – ő azt mondta, hogy ez figyelmeztetés, előző este kapott telefont arról, hogy „ki kell ide jönni”. Végül rendeződött a kapcsolatuk Vargával, ezután pedig lezárták a vizsgálatot, mindenféle megállapítás nélkül.”

Magyar-Hont háború

Hivatkozás másolása

Az Átlátszó most megszerezte a szóban forgó (nem nyilvános) jelentést, és azt írják: az anyag nem támasztja alá Magyar utóbbi kijelentését: a dokumentum 2021 augusztusában elkészült, és igenis tartalmaz megállapításokat. A cikk egyik szerzője Hont András, az ATV ÖT című, ma visszatérő műsorának egyik szereplője, akivel a legnagyobb ellenzéki párt elnöke régóta vív kommentpárbajt a Facebookon.

Magyar Péter Facebookon reagált az Átlátszó cikkére, bejegyzésében nehezményezte, hogy a cikket jegyző Hont András „nem hozta nyilvánosságra a jogellenesen megszerzett teljes jelentést, csak szemezgetett az abban található információkból”. Hozzátette, ha „bármilyen valós bűncselekmény történt volna, akkor miért nem tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sem 2021-ben, sem azóta. Ja, hogy nincs miért?” – írja Magyar, aki védelmébe vette a milliós felméréseket, szerinte bőven vannak olyan felmérések és elemzések, amelyek oldalai százezer forintnál is többe kerülnek, és jóval nagyobb hasznot is hajtanak.

"Kezd ahhoz hasonlítani, amit játszol, mint amikor a gyerek megy haza a bizonyítvánnyal, már az ajtóban áll, tudja, hogy pillanatokon belül az apjánál lesz, mégis kitart amellett, hogy színjeles. Csak te még ezt is túltolod, amikor az öreg már látja, hogy hatból buktattak, te még akkor is darálod, hogy de hát, az mind ötös” – üzent Hont András Magyar Péternek.

A publicista azt kifogásolja, hogy amikor már kinn van a KEHI-jelentés a megállapításokkal, a Tisza Párt elnöke még akkor is hajtogatja, hogy a hivatal megállapítás nélkül zárta le a vizsgálatot. „Én ezzel nem tudok mit kezdeni, személyiségzavarokkal nem foglalkozom, de az amúgy is beteg magyar nyilvánosság miatt a tényeket és a józan észt ne likvidáljuk már teljesen” – tette hozzá Hont.

„Mivel a hosszabb szövegek értelmezése, ahogy látom, gondot okoz, ezért berakom csak a szösszenetedet és az azt cáfoló részeket. Sajnos lerajzolni nem lehet, és óvodai jelekkel sem tudok kommunikálni, de remélem, hogy az O1G-hőbörgésen edződött követőid nem épültek le annyira, hogy ne tudják értelmezni” – jegyezte meg Hont András, miközben mellékelte a KEHI-jelentés megállapításait.

„Fölhánytorgatod, hogy Dezső Andráshoz hasonlóan jogellenesen szereztünk meg és hoztunk nyilvánosságra egy dokumentumot. Valószínűleg elegánsabb lett volna, ha valamelyik hozzátartozónkkal folytatott beszélgetést rögzítjük titokban, és tesszük közzé, de nem stílusunk” – közölte Magyarral.

Hont András a lapok működését is közölte a Tisza Párt elnökével, felhívva a figyelmét, hogy azok ilyen-olyan forrásokból információkhoz, dokumentumokhoz jutnak, ha pedig a közérdek így diktálja, lehozzák.

"Oltári, hogy van képed arra hivatkozni, hogy nem tettek ellened feljelentést, miközben azzal házalsz a tévelygő ellenzéki tömegeknél, hogy a NER-ben védik egymást, mindenki mindent megúszik. Védtek téged, az a helyzet. Miután egyszerre volt pitiáner és hajmeresztő az ügyködésed, gondolom, nem akartak tovább kockáztatni" – szembesítette Magyar Pétert Hont a Blikk szerint.

Hadházy kérdései

Hivatkozás másolása

Az atv.hu írt róla korábban, hogy a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ által kötött szerződések kapcsán Hadházy Ákos független képviselő által felvetett aggályok lényege, hogy több tízmillió forint értékű megbízásokat kaptak olyan cégek, amelyek feltételezhetően egy szűk ismeretségi körhöz kapcsolódnak. Hadházy szerint ezek a szerződések több esetben túlárazottnak tűnnek, és a teljesítési határidők rendkívül rövidek voltak.

Hadházy azt állítja: a Diákhitel Központ több olyan vállalattal kötött megállapodást, mint a Troia Media Kft., a Think & Tank Management Kft., az AC Humán Kft., valamint a First Voice Kft., amelyek jelentős összegeket kaptak tanulmányok, kutatások, illetve kompetenciamodellek elkészítéséért. A szóban forgó cégek közül többhöz (így a Troia Media Kft-hez és a Think & Tank Management Kft-hez) köze volt Trentin Balázs Lajosnak, aki a Blikk cikke szerint ma a TISZA Párt Pest megyei szervezésében aktív – írja a Blikk, amely szerint a szerződések jellemzően az év végén köttettek, rövid határidőkkel, amely arra utalhat, hogy a Zrt. pénzmaradványainak gyors elköltése lehetett a cél. 

Hadházy Ákos szerint ezek a szerződések arra engednek következtetni, hogy a szerződő cégek a megbízások megszerzése után nem sokkal megszűntek vagy átalakultak, ami tovább erősíti a gyanút a megbízások tisztaságával kapcsolatban.

Magyar visszautasította a vádakat

Hivatkozás másolása

Magyar Péter visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy Hadházy csak sejtetéseket tesz, konkrét bizonyítékok nélkül. Hadházy erre válaszul kijelentette, hogy kész feljelentést tenni, amennyiben Magyar nem ad kielégítő választ a felvetett kérdésekre.

Hadházy arról írt: Továbbra is szeretne találkozni Magyar Péterrel, akár magán, akár nyilvános beszélgetés keretében, hogy választ kapjon a kérdéseire; szerinte fideszes tempó ellenségnek bélyegezni azt, aki kritikát fogalmaz meg – „ha viszont egy új ellenzéki vezető jelölt már a kezdetekkor hasonlóan reagál a neki nem tetsző véleményekre, az nagyon komoly kérdéseket vet fel”; az ellenzéki egység a képviselő szerint nem lesz stabil, ha izomból nyom le mindenkit Magyar Péter, aki nem ért egyet vele, mert előbb-utóbb „szövetségesekre is lesz szüksége, nemcsak rajongókra”.

Magyar Péter az ATV-ben: semmilyen törvénytelenséget nem követtem el

Hivatkozás másolása

Magyar Péter azt  válaszolta Hadházynak: „Ez természetesen hazugság képviselő úr. Múlt hét pénteken odalépett hozzám, kezet fogtunk. Semmilyen időpont egyeztetésről nem beszélt. Kár a hangulatot kelteni. Többször is találkoztam önnel, minden kérdésére válaszoltam. Úgy tűnik, hiába. Remélem örömmel tölti el a rogáni propagandába jött hirtelen népszerűsége. Hamarosan talán odáig is eljut, mint Gyurcsány Ferenc, aki a Fidesz szerint most már a magyar politikai élet álló csillaga. És ahogy a propaganda fogalmaz, Magyar Péternél még ő is jobb. Képviselő úr, ha így halad tovább, akár még állandó meghívottja lehet a köztévének is, mint Toroczkai (konteó) László.”

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában interjúban Magyar Pétert szembesítették Hadházy Ákos állításaival, miszerint Magyar a Diákhitel Központ vezetőjeként több olyan szerződést kötött, amelyek túlárazottak voltak, és személyi összefonódások is kimutathatók. Hadházy korábban azt hangoztatta, hogy Magyar Péter a Diákhitelnél felesleges, indokolatlanul drága szerződéseket írt alá, és ezek miatt mondott le a cégnél betöltött pozíciójáról. Magyar ezzel szemben elutasította a vádakat, és az interjú során hangsúlyozta, hogy minden döntését felelősségteljesen hozta meg. 

„Ezek pár milliós szerződések voltak, nem pedig 'rogáni szerződések', és tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követtem el” 

– mondta Magyar, arra utalva, hogy ezek az ügyek semmilyen kapcsolatban nem álltak a kormánypárttal. Magyar azt is hozzátette, hogy Hadházy által említett szerződések szakmailag indokoltak voltak, és semmi jogellenes nem történt.

Hadházy arról is beszélt, hogy a Diákhitelnél Magyar Péter olyan személyekkel kötött szerződéseket, akik később a Tisza Párthoz is kapcsolódnak, így felmerült a személyi összefonódás gyanúja. Magyar ezt is kategorikusan visszautasította, és elmondta, hogy a Tisza Párt aktivistájával csak évekkel később, 2024-ben találkozott először, tehát semmilyen összefüggés nincs a két ügy között. „Ez az ember, akivel a Tisza Pártnál találkoztam, négy évvel ezelőtt még teljesen ismeretlen volt számomra” – fogalmazott.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés