Hirdetés

Borzalmas helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok: lassan, de teljesen elszegényednek

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon nehéz helyzetbe kerültek a magyar nyugdíjasok, ugyanis egyre nehezebben tudnak kijönni a nyugdíjukból. Az élelmiszerek drágulása egyéves összevetésben meghaladja a nyugdíjemelését mértékét, még a 13. havi juttatással együtt is, a nyugdíjszakértő pedig azt állítja, hogy lassan, de szegényednek az idősek. 

Az mfor.hu azt elemezte, hogyan alakult az elmúlt években a nyugdíjak vásárlóértéke az élelmiszerek esetében. A cikk szerint október elején egy nyugdíjas átlagos havi bevásárlása 29 ezer 364 forintba került. Az elmúlt egy hónapban a legnagyobb drágulás a sajt, a banán, a tej, és a tojás esetében történt. Jelentős árcsökkenést figyeltek meg ugyanakkor a burgonyánál, az almánál és a margarinnál. Kiderült az is, hogy az elmúlt egy évben a legdurvábban a narancslé, a liszt, a tej, a sajt és az árványvíz drágult - írja az atv.hu.

Az elemzésból kiderült az is, hogy 2020 októbere óta a nyugdíjak 63,9 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek ára viszont 70,2 százalékkal nőtt.

Az ATV Híradó megkereste a Pénzügyminisztériumot, ugyanis szerették volna megtudni, hogy egyezik-e ez az ő számításaikkal, és számíthatnak-e a nyugdíjasok ennek kompenzálására. Arra is rákérdeztek, milyen mértékben okozhatott inflációt a kormány által kivetett kiskereskedelmi különadó, azonban egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre. 

A Bankmonitor nyugdíjszakértője azonban megszólalt és azt mondta:  a nyugdíjasok lassan, de szegényednek. "Ez egy nagyon jelentős probléma. Ugye tudjuk azt, hogy a nyugdíjasok körülbelül 40 százaléka létminimum alatt él, a 2023-as adat szerint 160 ezer forintnál kevesebb bevételt kapott az állami nyugdíjból. (...) Majdnem 1 millió nyugdíjasról beszélünk” – fogalmazott Süle-Szigeti Bulcsú, hozzátéve, hogy a nyugdíjasok ki vannak szolgáltatva az államnak.

A kormány szerint nőtt a nyugdíjak vásárlóereje

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában kijelentette, hogy nőtt a nyugdíjak vásárlóereje 2010-hez képest, a gazdasági növekedésből jelentős összeget fordítottak a nyugdíjasok támogatására

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés