Hirdetés

Mi a fene történik a magyar nyugdíjakkal?

Nap Híre portré Nap Híre

Most akár 175 ezer olyan nyugdíjas is lehet, aki több pénzt kap havonta, mint a nettó átlagkereset összege.

A nettó átlagkereset 385 ezer forint, a nettó minimálbér 133 ezer forint, a nettó garantált bérminimum pedig 197 ezer forint volt 2023 elején. Ezeket az adatokat vetette össze a Ripost egy korábbi KSH-adatsorral, amely táblázatba szedte, hogy mennyien kapnak sok vagy kevés nyugdíjat - szúrta ki az Infostart.

Az adatokból arra jutottak, hogy az elmúlt három évben 160 ezer forintos értékhatárig csökkent az alacsonyabb nyugdíjat kapók száma, 160 ezer forinttól fölfelé pedig nőtt a nagyobb összegű juttatásra jogosultak száma. Másrészt már akár 175 ezer olyan nyugdíjas is lehet, aki több pénzt kap havonta, mint a nettó átlagkereset összege, vagyis 385 ezer forint.

A nyugdíjkorrekció is hatással lesz a jövő évi nyugdíjakra: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a jelenlegi 210 ezer forintos átlagnyugdíj a nyugdíjkorrekció hatására 217 ezer forintra emelkedik. Mivel 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, az átlagnyugdíj kevéssel meghaladja majd a 230 ezer forintot. A februári és a 13. havi nyugdíj összege együttesen átlagosan 460 ezer forint lehet, ennyit utalhatnak majd átlagosan a nyugdíjasoknak februárban.

Mint azt a naphire.hu is megírta, pénteken megkapták az emelt nyugdíjat az idősek. Arról is beszámoltunk, hogy örülhetnek a nyugdíjasok, meg nem is, ugyanis a novemberi nyugdíjkiegészítés után decemberben előbb érkezik a nyugdíj, ám utána közel 6 hetet kell várni a következő kifizetésre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés