Hirdetés

Óriási bajban a magyar horgászok, mutatjuk a részleteket

Nap Híre portré Nap Híre

Komoly büntetést kaphat, aki hazavisz egy védett, nem fogható vagy méreten aluli halat. 

A pecaverzum.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a horgászok időnként nézzenek rá az országos és a helyi horgászrend legfrissebb kiadásaira és a halak foghatóságára, a tilalmi időkre, a méretkorlátozásokra szóló információkra, ugyanis komoly büntetést kaphat, aki hazavisz egy védett, nem fogható vagy méreten aluli halat! Azzal is fontos tisztában lenni, hogy az inváziós halaknak tilos a visszaengedése.

Beszámoltak arról is, hogy egy horgász nemrégiben a Dunában fogott egy halat, és ugyan nem volt biztos abban, hogy melyik fajhoz tartozik, mégis hazavitte az otthoni kis tavába. "Mivel engem a ragadozókra emlékeztet, ezért inkább elkülönítettem, amíg kiderül, hogy milyen faj. Balinra hasonlít, de nem vagyok biztos benne, hogy az. Kérem, segítsenek a meghatározásban!" – írta a horgász, akinek válaszolt is az MHTT.

"Sejtését megerősítjük. A kissé kampós alsó állkapocs, a szem alá benyúló száj, a kiegészített oldalvonalon számolható 65-nél több pikkely, valamint a mélyen beöblösödő anális úszó alapján egyértelmű, hogy a hal egy fiatal, kifogható méreten aluli balin (Leuciscus aspius)" – írták a válaszukban.

Tehát az MHTT is kiemelte, hogy a hazavihető méretűnél (az országos alsó méretkorlátozás 40 centiméter) kisebb balinról van szó, amelyet tilos elvinni a vízpartról! "Ha ragadozó, akkor visszaengedem a Dunába ott, ahol ki lett fogva" – írta a horgász, azonban a tette a jószándék ellenére komoly horgászvétségnek számít, ugyanis a balint a kifogása után minél előbb vissza kell engedni, különben könnyen elpusztulhat. Emellett a nagy, nyílt vizeket kedveli, így nem lehet számára ideális élőhely egy kis tó. Az aranyszabály azonban az, hogy ha nem ismerjük fel a kifogott halat, mindenképpen engedjük vissza.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés