Hirdetés

Óriási a baj a magyar határon, riadtan menekülnek a családok

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4072-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3702-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írja az MTI.

Friss hírek az orosz-ukrán háború kapcsán - kemény lesz a következő félév

Hivatkozás másolása

A NATO-elemzők szerint Ukrajna és Oroszország is kritikus hat hónap előtt áll. A NATO egyik vezető tisztségviselője szerint ugyanis Ukrajna arra fogja használni az újonnan szállított fegyverarzenált, hogy kiűzzék az oroszokat az orszád déli és keleti részéből. "Amire készülünk, az egy tavaszi vagy nyári offenzíva. A következő hat hónap kulcsfontosságú időszak lesz a háborúban nemcsak Ukrajna, hanem a szövetségesek számára is" - idézte a tisztségviselőt az Index.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben bejelentette: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban. A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy két javaslat is napirenden volt a fegyverszállítmányok fokozása érdekében. 

Az első értelmében az Európai Békekeretből egymilliárd euró értékben finanszíroznák, hogy a tagállamok a saját készleteikből tüzérségi lőszereket szállítsanak Ukrajnának. "Ugye Magyarország nem szállít fegyvert ebbe a háborúba, s nem is fogunk fegyvert szállítani, mi békét akarunk. Ezért mi nem veszünk részt ebben az akcióban. Nem szállítunk lőszert Ukrajnába. Ugyanakkor a többieket nem akadályozzuk abban, hogy azt csináljanak, amit akarnak ezen tekintetben" - mondta. A miniszter arról is beszélt, hogy hazánk hozzájárulása az Európai Békekeretben nagyjából tízmillió euró, amit Magyarország kérésére a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és a migrációs nyomás mérséklésére fogják felhasználni. 

A második javaslat arra vonatkozott, hogy az EU közösen beszerzett lőszerekből is minél többet adjon át Kijevnek, szintén egymilliárd euró értékben. "Magyarország ebben sem vesz részt, mi nem veszünk azért lőszert, hogy azt Ukrajnába küldjük. Itt is a konstruktív tartózkodás eszközéhez nyúlunk, és itt is a ránk jutó mintegy tízmillió eurós hozzájárulást a Nyugat-Balkán stabilitásának támogatására, illetőleg a migrációs nyomás csökkentésére fogjuk kérni" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés