Hirdetés

Kiderült, amire mindenki kíváncsi: ekkor a magyar gáztárolók töltöttsége

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csütörtök délután közölte, hogy szeptember 19-én a hazai földgáztárolók töltöttsége 70,11 százalékos volt, a betárolt mennyiség mintegy 4,44 milliárd köbmétert tett ki, ami az éves lakossági fogyasztás 112,26 százaléka.

Azonban kiderült az is, hogy az Európai Uniós tagállamok szinte mindegyike 80-ö0 százaléknál jár, az élen a portugálok, lengyelek, németek, dánok állnak, méghozzá 90 százalék feletti értékekkel, a magyaroknál csak a lettek állnak jelenleg rosszabbul - adta hírül a Telex.

A helyzet azonban teljesen máshogy fest, ha a fogyasztásarányos töltöttséget nézzük. Magyarország mutatója ezesetben 40,55 százalékon áll, ennél csak Ausztria és Szlovákia töltöttségi mutatója magasabb. 

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter, de Magyarország már 42,57 százaléknyit helyezett el a tárolókban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés