Hirdetés

Nem hiszünk a szemünknek: ennyit keresnek a magyarok a KSH szerint

Garai Kitti portré Garai Kitti

Szinte hihetetlen, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2023 februárjában tovább folytatódott a keresek emelkedése.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére a tisztított adatok szerint egy év alatt 14,8 százalékkal 531 200 forintra nőtt, a nettó bér pedig 15,2 százalékponttal emelkedve elérte a 353 200 forintot. Ezzel 2010-hez képest a bérek már 2,7-szeresére nőttek - kommentálta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben szerdán a KSH friss kereseti statisztikáját.

A háború és az elhibázott szankciós politika eddig nem látott inflációhoz vezetett Európa-szerte. A szankciós infláció 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket. A kormány célja, hogy letörje az árak emelkedését, év végére egy számjegyűre szorítsa le az inflációt - hangsúlyozza a közlemény.

A kormány ennek érdekében már 20 intézkedésről döntött - írták. Többek közt bevezették a kamatstopot és az élelmiszerárstopot, ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása is a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében. A kormány legújabb intézkedésével pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére 20 termékkör esetén - sorolta a GFM.

A kormány intézkedései működnek, az infláció januárban tetőzött, azóta folyamatos és trendszerű csökkenésnek indult. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően pedig 2022-ben Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az órabér. Míg hazánkban az órabérek 16,4 százalékkal emelkedtek, addig az uniós növekedés mindössze 4,4 százalékot ért el - közölte az MTI.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés