Hirdetés

Újabb csapás a magyar autósoknak: Több milliárd forintot nem fizetnek ki nekik

Nap Híre portré Nap Híre

A balesetet szenvedett vétlen autósok évente több milliárd forint kártérítéshez nem jutnak hozzá. Bár a törvény szerint járna nekik az úgynevezett értékcsökkenési kártérítés, de a biztosítóknak más az álláspontjuk.

Bár a biztosítókat törvény kötelezi, hogy baleset esetén felhívják a károsultak figyelmét az úgynevezett értékcsökkenési kártérítésre, a gyakorlatban ezt mégsem szokták megtenni - derül ki a Népszava cikkéből. Dobi László, a karteritesed.hu ügyvezető-társalapítója arról számolt be a lapnak, hogy amikor balesetet szenvedett, csak hosszas levelezés és ügyintézés után tudta kicsikarni ezt a tételt a saját biztosítójától. 

Az értékcsökkenés a vagyontárgyban keletkezett károk helyreállítása, kijavítása után visszamaradt, esztétikai, használati vagy forgalmi értékét csökkentő tényező. A károkozó ezt a kártételt is köteles megtéríteni. Ez tehát annyit jelent, hogy bár a gépkocsit megjavították, de a piaci értéke kisebb lett, mivel már sérült autónak számít. A különbség igen jelentős lehet, az értékcsökkenési kártérítés ezt az árkülönbséget hivatott kiegyenlíteni.

Az elérhető statisztikák alapján évente csaknem 40 ezer olyan baleset történik hazánkban, amikor a biztosítónak tájékoztatni kellene a károsultakat erről a kártérítésről, de az erre vonatkozó jogszabály néhány helyen nem fogalmaz teljesen egyértelműen, ezért nagyságrendileg évente összesen 4-6 milliárd forintot nem kapnak meg a károsultak, bár járna nekik.

Korábban írtunk arról is, hogy nagyon szívatják a magyar autósokat, ugyanis nőtt az újonnan megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások száma a Netrisknél. Az idei harmadik negyedévben közel 127 ezer szerződést kötöttek az autósok, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg. Az éves kgfb-átlagdíjak szintén 8 százalékkal nőttek, így meghaladták az 52 ezer forintot az idei harmadik negyedévben

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés