Hirdetés

Szomorú hír érkezett: meghalt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek McGalagony professzora

Nap Híre portré Nap Híre

A színésznő 89 éves volt.

Nyolcvankilenc éves korában elhinyt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő, akit a fiatalabb generáció a Harry Potter-filmek MgGalagony professzoraként ismert. A színésznő halálának hírét a családja közölte. Fiai, Toby Stephens és Chris Larkin közleménye szerint Maggie Smith péntek reggel halt meg a kórházban - írja az Index.

Dame Margaret Natalie Smith 1934. december 28-án született Angliában. Apja patológus, anyja titkárnő volt. Karrierjét az Oxford Playhouse-ban kezdte 1952-ben, később pedig a Broadway-n is játszott. Judi Dench mellett az egyik legjelentősebb brit színpadi előadóvá nőtte ki magát, a Londoni Nemzeti Színház és a Royal Shakespeare Company tagja volt. A színésznő több, mint hatvan filmben és hetven színdarabban szerepelt élete során. 1990-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, azóta viselhette a Dame címet. 

Smith nemcsak a színházban, a filmvásznon is elképesztő sikereket aratott. Karrierje során kétszer nyert Oscar-díjat. Emellett háromszor nyerte el a Golden Globe-díjat, ötször a BAFTA-díjat, négyszer az Emmy-t, egyszer pedig a Tony-díjat. 

Olyan filmekben és sorozatokban szerepelt, mint az Apácashow, a Downton Abbey, a Nanny McPhee, az Elvált nők klubja és az Eltakarítónők. Legismertebb szerepe pedig a Harry Potter-filmekben volt, ugyanis ő alakította McGalagony professzort. A legendás szerepet 2001-től 2011-ig alakította a filmsorozatban és olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Alan Rickman, Richard Harris, Helen McCrory, Gary Oldman, Robbie Coltrane és Michael Gambon.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés