Hirdetés

Baj van: súlyos betegség terjed az országban, már 4 vármegyében jelen van

Garai Kitti portré Garai Kitti

Már négy vármegyében tombol a madárinfluenza. A járvány Bács-Kiskun vármegyében kezdődött, majd gyorsan átterjedt Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegyére is. Karácsony előtt pedig már egy Hajdú-Bihar vármegyei pulykaállományban is megjelent a súlyos betegség. 

Vajda Lajos, a Nébih Országos Járványvédelmi Központ vezetője szerint újabb esetek híján az előbbi három térségben már január második felében feloldhatják a járványügyi korlátozásokat, azonban Hajdú-Bihar új területnek számít, ott egész biztosan érvényben maradnak a korlátozások. 

Szigorúak a korlátozások

Hivatkozás másolása

A járvánnyal érintett területre nem szabad élő baromfit bevinni, ugyanis a fertőzés gyorsan terjed a szárnyasok között. Kivinni sem szabad az állatokat a zárlat alá eső területről, kivéve, ha azonnal levágják őket. 

A fertőzés által közvetlenül érintett telepeken egyébként kényszervágásokat rendeltek el - írja az Infostart.

A szakember kiemelte, a járvány nem veszélyes az emberekre. Bár a korábbi járványok alkalmával előfordult a vírustörzsek némelyikében úgynevezett humánpatogén faktor, azaz fennállt a lehetősége, hogy az embert is megfertőzzék. Ez azonban csak az ezredforduló utáni évekre volt jellemző. A 2010-es évek közepén megjelent H5N8, valamint a mostani, H5N1 vírus veszélytelen ilyen szempontból.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés