Megengedhetetlen luxus: döbbenetes, mennyit pazarlunk Európában

  • Életmód
Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy tanulmányból kiderült, hogy az EU több élelmiszert pazarol el, mint amennyit importál.  Ilyen vészterhes időkben ez megengedhetetlen luxus, hiszen a mezőgazdasági üzemekben keletkező pazarlás visszaszorításával meg lehetne állítani az élelmiszerár-inflációt. A szakértők figyelmeztetnek: az EU-nak 2030-ig csökkentenie kell az élelmiszer-hulladékot. 

A Feedback EU szervezet tanulmány becslései szerint az EU-ban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert pazarolnak el, ami a korábbi becslések kétszerese, és 15 millió tonnával több, mint amennyit behoznak. A jelentés szerint csak az EU-ban elpazarolt búza mennyisége Ukrajna búza exportjának nagyjából a felét, az EU egyéb gabonaexportjának pedig a negyedét teszi ki.

"A magas élelmiszerárak és a megélhetési válság idején botrányos, hogy az EU potenciálisan több élelmiszert dob el, mint amennyit importál. Az EU-nak most óriási lehetősége van arra, hogy jogilag kötelező érvényű célokat tűzzen ki arra, hogy 2030-ig felére csökkentse az élelmiszer-pazarlást a gazdaságtól az asztalig, és ezzel kezelje az éghajlatváltozást és javítsa az élelmezésbiztonságot" –hangsúlyozta Frank Mechielsen, a tanulmányt készítő Feedback EU igazgatója. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az előző hónapban az élelmiszerárak 8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, részben az ukrajnai háború miatt. A búza, a kukorica és a szójabab ára idén még a 2008-as pénzügyi világválság csúcspontján felállított rekordokat is meghaladta.

Abdolreza Abbassian gabonapiaci elemző, a FAO korábbi vezető közgazdásza szerint az olcsó élelmiszerek kora lejárt, és az árak valószínűleg magasak maradnak, még az orosz-ukrán háború befejezése után is. Mint mondta, az energiahelyzet, a műtrágyahelyzet, a szállítási problémák és az éghajlatváltozás miatt az élelmiszerárak nem lesznek olyan szinten, mint egy évtizeddel ezelőtt - adta hírül a Blikk.

Cimkék:
  • pazarlás
  • luxus
  • megengedhetetlen
  • döbbenet
  • élelmiszer
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet