Hirdetés

Vadásszák a férfit, aki lelőtte öt szomszédját: 47 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több száz nyomozó és rendőrség kutat azután a férfi után, aki péntek éjszaka azért ölte meg öt szomszédját, mert az egyikük megkérte, hogy ne lövöldözzön a háza udvarán.

Rettenetes gyilkosság történt péntek éjszaka Texas állam délkeleti részén, Cleveland-ben, egy 8 ezres lakosú kisvárosban. Egy férfi a saját háza udvarán lövöldözni kezdett az éjszaka kellős középen. Az egyik szomszédja megelégelte a hangos durrogtatást, így megkérte a férfit, hogy ne lövöldözzön, mert aludni szeretnének. A férfi erre brutális ámokfutásba kezdett és a puskájával agyonlőtt öt embert, egy nyolcéves fiút és egy tizenéves lányt, valamint két nőt és egy férfit.

A házban összesen 10 ember tartózkodott, az áldozatokon kívül más nem sérült meg. A rendőrség az eset részleteivel kapcsolatban közölte, hogy két női holttestet egy hálószobában találtak két kisgyermeken feküdtek, láthatóan őket védelmezték testükkel. Az áldozatok mindegyike hondurasi származású.

A gyanúsított, a 38 éves mexikói állampolgárságú Francisco Oropeza a hatóságok feltételezése szerint ittas volt. A férfi utáni hajszában mintegy 200-an vesznek részt közvetlenül, az érintett körzetben a rendőrök vasárnap házról-házra haladva kérdezték ki a lakosokat nyomok után kutatva - írja az MTI.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vasárnap elismerte, hogy a hatóságoknak egyelőre semmi nyom nincs a kezében. James Smith hangsúlyozta, hogy minden lakossági információ segíthet, ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre minden irányban zsákutcába futottak.

Hajtóvadászatot indítottak a tömeggyilkos ellen

Hivatkozás másolása

San Jacinto megye rendőrhatóságának vezetője korábban elmondta, hogy a sűrűn benőtt erdőben, ahova a tettes a lövöldözés után elmenekült, találtak egy telefont és ruhadarabokat, de a büntetés-végrehajtás által küldött keresőkutyák elvesztették a nyomot a vízben. Greg Capers úgy fogalmazott, hogy a gyanúsított "bárhol lehet", és reményét fejezte ki, hogy a 130 ezer dollár (mintegy 47 millió forint) nyomravezetői díj "jó ösztönzőerőt" jelent majd ahhoz, hogy a tömeggyilkost megtalálják.

Elsőként San Jacinto megye hatóságai 55 ezer dollárt ajánlottak fel, majd Greg Abbott Texas kormányzója bejelentette, hogy az állami kormányzat 50 ezer dollárt ad, a Szövetségi Nyomozó Iroda 25 ezer dollárral egészítette ki a díjat.

A tettes Francisco Oropeza a hatóságok közlése szerint egy Mexikóban keltezett, külföldön élő mexikói állampolgárok számára kiállított igazolvánnyal rendelkezett, de az nem világos, hogy tartózkodási engedélye érvényes volt-e még az Egyesült Államokban. Alejandro Mayorkas, amerikai belbiztonsági miniszter egy vasárnapi televízióinterjúban a zajló eljárásra hivatkozva nem válaszolt a gyanúsított jogállására vonatkozó kérdésre.

A hondurasi származású áldozatok jogállására vonatkozóan Greg Capers, megyei rendőri vezető szombaton úgy fogalmazott, együttérzés van benne, és nem érdekli, hogy az áldozatul esett 8 éves gyerek "legálisan, vagy illegálisan tartózkodott-e az országban", a lényeg, hogy megyéjében gyilkolták meg, ahol a hatóság a legjobb képességei szerint meg akarja védeni az ott élőket.

Honduras külügyi államtitkára a közösségi médiában közzétett üzenetben, hogy országa konzulátusa felvette a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, és egyeztet az áldozatok holttestének hazaszállításáról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés