Hirdetés

Bemutatjuk London egyetlen magyar fogorvosát

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Heti Napló folytatta az Angliában élő magyarok sikertörténeteit, a lángos és kürtőskalács sütő Nikolett után London egyetlen magyar fogorvosát és egy honvágyűző túrákat szervező önkéntest mutattak be. 

2022-ben a Brexit után is megállja a helyét az a mondás, hogy London bizony a második legnagyobb magyar város. Mint a Heti Napló riportjaiból kiderült, az itt élő magyaroknak esze ágában sincsen hazamenni, csak páran fontolgatják ezt az opciót. Inkább sütnek titkos recept alapján kürtőskalácsot például.

„Minden második héten van egész napos, több tíz kilométeres magyar túra Londonban.” 

- mondja Attila, aki önkéntesként szervezi a programokat. 11 éve él Londonban, és egyszerűen hiányzik neki a magyar közösség.

Attila a közösségi médiában szervezi a londoni túráit
Attila a közösségi médiában szervezi a londoni túráit

„Szeretünk mozogni, szeretjük a jó társaságot, legyünk együtt, érezzük jól magunkat azon a napon, és kedves emlékekkel távozzunk majd haza.”

A honvágyűzésen kívül a túra társkeresésre is szolgálhat. Nagyon sokaknak fontos, hogy bár kint élnek, de magyar párt találjanak. Attila is bízik benne, hogy egyszer a több tíz kilométeres túra és az azzal járó sok-sok beszélgetés közben talál rá az igaz szerelem.

Attila azt mondja, minden nehézség ellenére neki megérte 2011-ben életében először repülőre ülnie, és új életet kezdeni Londonban.

„Így 11 év után már nekem itt van az életem. Inkább már az van, hogy elutazom valahova, már az hiányzik, hogy visszajöjjek ide” – mondja.

Attila még szentestére is tervez egy rövid találkozót azoknak, akiknek Londonban nincs kivel ünnepelni, és nem tudnak hazautazni Magyarországra, lesz közös vacsora és apró ajándékozás is.

A város közepén Campbell Townban található az a magyar fogászat, amit előszeretettel keresnek fel a londoni magyarok.

Azért szeretnek ide járni, mert kényelmesen érzik magukat, amikor ide jöhetnek, de még a foghúzás is jobban esik, amikor magyarul tálaljuk, hogy magyarul mondjuk el. 

A betegeket Holler Ágnes, vagy ahogy mindenki szólítja, „Doktor Ági”, a rendelő szájsebész szakorvosa fogadja.

Ági a párja miatt jött ki Londonba.

„A férjem ciprusi származású, és nem beszél magyarul."

"Tehát nálunk evidens volt, hogy valami olyan országban fogunk letelepedni, ahol mind a ketten beszéljük ugyanazt a nyelvet, ami ugye az angol.”

A Covid miatt ez egy kicsit nehezebb volt az elmúlt pár évben, most már azért kicsit javult a helyzet, könnyebb utazni.

A rendelő tulajdonosai is magyarok. Attila maga is fogorvos, Zoltán viszont közgazdász, ők erdélyi magyarok, most pedig Debrecenben élnek, és az üzlet olyan jól megy nélkülük is, hogy nekik csak havonta egyszer kell kiutazni Londonba.

„Valahogy Londonban úgy alakult ki, hogy minden nemzetiség a saját klinikájához jár. Azt mondják, nemcsak mi szeretünk a saját anyanyelvünkön fogorvoshoz járni, ezzel így vannak Londonban a spanyolok, a franciák és a kínaiak is.”

Törekednek arra is, hogy ne csak a fogorvosuk legyen magyar, hanem a recepción is, az asszisztensnő is magyar. Már csak azért is, mert nekünk is sokkal könnyebb a saját anyanyelvünkön beszélni a kollégáikkal is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés