Hirdetés

Kijött a friss rangsor, Magyarország előkelő helyet kapott a legerősebb útlevelek listáján

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A világ legerősebb útleveleinek a listáját negyedévente állítják össze, és a legfrissebb adatok szerint nagy átrendeződés történt, ugyanis jelenleg hat ország áll holtversenyben az első helyen. Az adatok szerint Magyarország is jól teljesített.

Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Szingapúr, Spanyolország és Németország állampolgárai a világ hihetetlenül sok, 194 célállomására juthatnak el vízummentesen - ez a legmagasabb szám azóta, hogy a Henley Passport Index 19 évvel ezelőtt elkezdte nyomon követni a globális utazási szabadságjogokat. Az indexet a londoni székhelyű Henley & Partners globális állampolgársági és tartózkodási tanácsadással foglalkozó cég készítette a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) exkluzív adatainak felhasználásával - írja a CNN.

Az elmúlt öt évben az ázsiai országok, Japán és Szingapúr uralták az első helyet, de az új első öt helyezett Európa diadalmas felemelkedését jelenti. Finnország és Svédország holtversenyben Dél-Koreával a második helyen áll - 193 célállomással -, míg Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia a harmadik (192 célállomással).

Belgium, Luxemburg, Norvégia, Portugália és az Egyesült Királyság a 4., Görögország, Málta és Svájc pedig az 5. helyen áll.

Ausztrália és Új-Zéland javított a korábbi helyezésein, és Csehország, valamint Lengyelország mellett a 6. helyen állnak. Az Egyesült Államok és Kanada eközben Magyarországgal együtt holtversenyben a hetedik helyen áll, ezekkel az okmányokkal 188 célországba lehet vízummentesen beutazni.

Egyre növekvő szakadék

Hivatkozás másolása

Az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt évtizedben továbbra is az index legnagyobb felkapaszkodója: 2014 óta 106 úti céllal bővítette vízummentességi pontszámát, és idén a 11. helyet szerezte meg.

Christian H. Kaelin, a Henley & Partners elnöke és az útlevélindex megalkotója nyilatkozatában elmondta, hogy bár az elmúlt két évtizedben az általános tendencia a nagyobb utazási szabadság irányába mutatott, a globális mobilitási szakadék az index élén és alján állók között most nagyobb, mint valaha.

"Az utazók által vízummentesen elérhető úti célok átlagos száma a 2006-os 58-ról 2024-re 111-re közel megduplázódott"

- mondta Kaelin. "A rangsor élén álló országok azonban most elképesztően sok, 166 úti célba utazhatnak vízummentesen" - tette hozzá. Kiderült az is, hogy a lista alján Afganisztán kapott helyet, ugyanis ezzel az útlevéllel mindössze 28 országba lehet vízum nélkül eljitni. Szíriában sem sokkal jobb a helyzet, onnan is csak 29 úti cél érhető el vízummentesen. Iraki útlevéllel 31, pakisztáni okmányokkal pedig 34 országba juthatnak be az állampolgárok.

Az Arton Capital útlevélindexe az ENSZ 193 tagországának és hat területnek - Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, a palesztin területek és a Vatikán - útlevelét veszi figyelembe. A más országokhoz csatolt területek nem tartoznak ide.

Ezt az indexet is valós időben frissítik egész évben, de az adatokat az egyes kormányok portáljainak szoros figyelemmel kísérésével gyűjtik. Ez egy eszköz "az utazó emberek számára, hogy pontos és könnyen hozzáférhető információkat nyújtson utazási igényeikhez" - mondta Armand Arton Arton, az Arton Capital alapítója a CNN-nek 2022-ben.

Az Arton Capital 2023-as összefoglalója megjegyezte, hogy tavaly a globális mobilitás terén olyan regionális hatalmi központok emelkedtek ki, mint Hongkong, Makaó és Monaco - de Albániát is "feltörekvő csillagnak" nyilvánította. "A híresen szorgalmas állampolgárai iránti kereslet drámaian megnőtt, a kormányok sorban állnak, hogy megkönnyítsék az albánok számára az országukban való életet és munkát" - áll az Arton Capital közleményében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés