Hirdetés

Lionel Messi 35 évesen zsebelte be az Év játékosa-díjat

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hétfőn este Párizsban rendezték meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, ahol a tavalyi év legjobb játékosait díjazták. Az Év játékosa-díjat az argentin válogatottal világbajnoki címet nyert Lionel Messi kapta meg.

A Paris Saint-Germain argentin támadója a 2022-es naptári évben minden sorozatot figyelembe véve 48 mérkőzésen lépett pályára, 29 gólt lőtt és 30 gólpasszt adott. Klubcsapatával megnyerte a francia bajnokságot és a francia Szuperkupát. Az argentin válogatottal világbajnoki címet nyert Katarban, hét gólt lőtt és három gólpasszt adott a tornán, melynek a végén ő lett a világbajnokság legjobb játékosa. 

"Nagyszerű érzés, megtisztelő itt lenni és átvenni ezt a díjat. Csodálatos év volt. Hálás vagyok a csapattársaimnak, Lionel Scaloni szövetségi kapitánynak, nélkülük nem lehetnék itt. Szeretném megköszönni a csapattársaimnak, mert csapatként tudtunk nyerni. Elértünk egy olyan álmot, amit évek óta dédelgettünk. Megcsináltuk, és ez a legcsodálatosabb dolog, ami pályafutásom során történt velem. Köszönöm a családomnak, az argentin embereknek. Nem felejtem el, hogy együtt ünnepeltük ezt a győzelmet, fantasztikus élmények kötnek össze minket" 

- mondta Messi, aki pályafutása során hetedszerre nyerte meg a FIFA legjobb játékosának járó díját.

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Messi mellett klubtársa, a vb francia gólkirálya, Kylian Mbappé, valamint a Real Madriddal Bajnokok Ligája-győztes francia Karim Benzema szerepelt a szűkített listán - írja az Origo.

Messit még egy elismerés érte, ugyanis az eseményen hirdették ki mindkét nem álomcsapatát a játékosok szavazatai alapján, ebben pedig sorozatban 16. alkalommal kapott helyet, ami rekordnak számít.

A hétfőn rendezett FIFA-gála díjazottjai:

Hivatkozás másolása
  • az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Sain-Germain)
  • az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)
  • az év férfi kapusa: Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)
  • az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)
  • az év edzője férfi csapatnál: Lionel Scaloni (argentin, Argentína férfi válogatottja)
  • az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, Anglia női válogatottja)
  • FIFA különdíj: Pelé (brazil)
  • FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Marcin Oleksy (lengyel, Warta Poznan)
  • FIFA Fair Play-díj: Luka Locsosvili (georgiai, Wolfsberger AC/Cremonese)
  • az év szurkolója: az argentin szurkolók

Kihirdették a női és a férfi álomcsapatokat is, ahol Lionel Messi szintén helyet kapott:

Hivatkozás másolása

Az Év férfi csapata: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) - Joao Cancelo (portugál, Manchester City/Bayern München), Asraf Hakimi (marokkói, Paris Saint-Germain), Virgil van Dijk (holland, Liverpool) - Casemiro (brazil, Real Madrid/Manchester United), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City), Luka Modric (horvát, Real Madrid) - Karim Benzema (francia, Real Madrid), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)

Az Év női csapata: Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon) - Lucy Bronze (angol, Manchester City/FC Barcelona), Mapi León (spanyol, FC Barcelona), Leah Williamson (angol, Arsenal), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) - Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona) - Keira Walsh (angol, Manchester City/FC Barcelona), Lena Oberdorf (német, Wolfsburg) - Alex Morgan (amerikai, Orlando Pride/San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea), Beth Mead (angol, Arsenal

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés