Hirdetés

100 éves korában elhunyt Lily Ebert magyar származású holokauszt túlélő

Nap Híre portré Nap Híre

Nem kívánok semmi mást, csak azt, hogy tudjunk élni egymással békességben és boldogságban. Ezt üzente Lily Ebert 100. születésnapján a Heti Napló kameráján keresztül Londonból. A holokauszt túlélő egész életében egy békésebb világért dolgozott. Lily Ebert családja most közölt a hírt: Lily Ebert 100 éves korában elhunyt.

Lily Ebert Engelman Lívia néven született Bonyhádon, 1923-ban. 20 éves volt, amikor a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. A koncentrációs táborba megérkezve a nácik azonnal végeztek édesanyjával és testvéreivel, Bertával és Bélával. Lilyt és két húgát kényszermunkára küldték, ők így élhették túl a tábort. 

Lily Ebert még Auschwitzban megfogadta: ha túléli a borzalmakat, ő elmeséli a világnak, hogy mi történt valójában. Fogadalmát megtartotta. Londonban kezdett új életet. Munkája mellett pedig iskolákba, egyetemekre járt, hogy a holokausztról tartson előadást. A koronavírus megjelenésével viszont Lily Ebert is karanténba került. Ezért dédunokájának segítségével a TikTokon, a fiatalok legnépszerűbb közösségi oldalán mesélt a koncentrációs tábor mindennapjairól.

A videók hatalmas sikert arattak a közösségi médiában. Amerikától Ausztrálián át, mindenhol beszámoltak a magyar túlélő történetéről. Magyarországon a Heti Napló készítette az első televíziós interjút Lily Eberttel.

Ott voltunk akkor is, amikor kitüntette őt Londonban a magyar állam. A legrangosabb elismerést, a magyar érdemrend lovagkeresztjét vette át. A túlélőt 99 éves korában III. Károly brit király is kitüntette Lily Ebertet. A Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének tagjává avatta őt.

Lily Ebert tavaly nyáron visszakapta Auschwitzban megölt Béla testvérének zsidó bibliáját. A kisfiúról semmilyen tárgyi emlék nem maradt fenn, csupán ez a könyv, melyben ott szerepel a család bélyegzője. A bibliát a Heti Napló riportsorozata nyomán találta meg egy bonyhádi régiségkereskedő házaspár. Lily Ebert nagy családot alapított. Három gyermeke, 10 unokája, 36 dédunokája és egy ükunokája született.

„Én csak egyet tudok mondani. Tanuljatok, tanuljunk meg élni békességben” – mondta Lily Ebert.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés