Hirdetés

Riadót fújt a Lidl, most Ön is borzalmas veszélyben lehet

Nap Híre portré Nap Híre

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a Lidl Magyarország Bt. a 2024. március 12-én lejáró 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius Gránátalma-acai terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett terméket ne fogyasszák el.

A visszahívott termék bármelyik Lidl üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik - közölte a hatóság a honlapján.

Nébih honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.

Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés