Hirdetés

Hatalmas botrányba keveredett az utazásai miatt a külügyminiszter, bejelentette a lemondását

Nap Híre portré Nap Híre

Bejelentette lemondását csütörtökön Krisjanis Karins lett külügyminiszter, aki botrányba keveredett az általa - még miniszterelnökként - igénybe vett bérelt repülőjáratokkal kapcsolatos vádak miatt.

A miniszter azután jelentette be a döntését, hogy találkozott Evika Silika miniszterelnökkel. Bejelentése értelmében április 10-én távozik tisztségéből, a parlament már másnap dönthet az utódjáról - közölte.

Karins 2019 és 2023 között volt Lettország kormányfője. A vádak szerint hivatali idejében legalább harminc alkalommal utazott külföldre bérelt magángépekkel ahelyett, hogy az olcsóbb, menetrend szerinti járatokat vette volna igénybe - írja az MTI.

A lett főügyészség a múlt héten kezdeményezett bűnügyi eljárásokat közvagyon esetleges pazarlása címén a repülőjáratok kapcsán, bár ezek nem irányultak konkrét személyek ellen.

A 2023 szeptembere óta a külügyminiszteri tisztséget betöltő Karins elutasította a hónapok óta keringő vádakat, azzal védekezve, hogy a magángépekkel bonyolított utakra időmegtakarítás miatt volt szüksége, hogy minél előbb visszatérhessen Lettországba a kormányügyeket intézni. A jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba) politikusa korábban elutasította a lemondást.

Evika Silina azt mondta, hogy Karins a büntetőeljárások fényében vállalta a politikai felelősséget a repülőjáratok kapcsán.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés