Hirdetés

Letartóztattak egy ukrán oligarchát, aki egyben Zelenszkij támogatója is

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Letartóztatták Ukrajna egyik leghatalmasabb oligarcháját egy csalási nyomozás során – jelentette az ország állami médiája.

Kolomojszkij
Kolomojszkij

A kijevi bíróság szombaton 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte Ihor Kolomojszkijt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019-es elnökválasztási kampányának egyik fő támogatóját, amíg a hatóságok kivizsgálják az ellene felhozott csalás vádját – jelentette az Ukrinform.

Kolomojszkijt a média- és bankügyletei tették Ukrajna egyik leggazdagabb emberévé. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azonban korábban azzal vádolta őt, hogy „politikai befolyását és hatalmát személyes előnyökre használja fel”, emlékeztetett a CNN.

A külügyminisztérium 2021 márciusában szankcionálta Kolomojszkijt, mert állítólagosan részt vett „korrupt cselekményekben, amelyek aláásták a jogállamiságot és az ukrán közvélemény kormányuk demokratikus intézményeibe és nyilvános folyamataiba vetett hitét”.

A Sevcsenkivszkij Kerületi Bíróság szombaton elrendelte Kolomojszkij letartóztatását, egészen október 31-ig – közölte az Ukrinform. Az érte lehetető óvadékot 500 millió ukrán hrivnyában (körülbelül 4 991 560 000 forintban) állapították meg.

Ha az üzletember leteszi az óvadékot, akkor még számos szabályt be kell tartania, például nem hagyhatja el a lakóhelyét. De azt is megtiltották, hogy tanúkkal vagy más gyanúsítottakkal kommunikáljon a büntetőeljárás során. Ezen kívül az útlevelét is le kell adnia, hogy ne hagyhassa el az országot.

Kolomojszkij ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU), valamint az Ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal a 190. és 209. cikkelyek alapján nyomoz – csalás és bűncselekménnyel megszerzett ingatlan pénzmosása miatt.

Az ukrán főügyészség felügyeli azt az előzetes nyomozást, amelynek középpontjában Kolomojszkij állítólagos szerepe áll több mint félmilliárd ukrán hrivnya tisztára mosásában 2013 és 2020 között pénzeszközök külföldre utalásával. Állítólag mindehhez az irányítása alatt álló bankokat használta fel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés