Hirdetés

Kerül, amibe kerül, de lesz gáz Németországban

Morvay Péter portré Morvay Péter

Átadták Németországban a második tengeri terminált, amely cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására szolgál. Ezzel nagyjából kiváltották a felrobbantott Északi Áramlat kapacitását.

Az Európai Unió még tavasszal hirdete meg, hogy 12 országból, szinte cseppenként gyűjtené össze a kieső LNG-gázt, költséget nem kímélve. Ennek egyik elem a most átadott terminál.

A Deutsche ReGas nevű energetikai vállalkozás beruházásában a balti-tengeri Lubminnál épített terminált szombaton avatta fel Olaf Scholz kancellár és Manuela Schwesig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány miniszterelnöke – számolt be az MTI.

Olaf Scholz kiemelte, hogy Németország az Ukrajna elleni orosz támadás révén bekövetkezett földgázellátási változások ellenére sikeresen átvészeli a telet, így 

„mindenki tapasztalhatja az otthonában, hogy nem sérült a gázellátás”.

Az úszó LNG-terminálok gyorsítják a szállítást
Az úszó LNG-terminálok gyorsítják a szállítást

A kancellár rámutatott, hogy gazdasági válság sem sújtja az országot. Mint mondta, ez a százmilliárd eurós nagyságrendű támogatási programok mellett az energiaellátás biztonságát szolgáló erőfeszítéseknek tulajdonítható.

A Deutsche ReGas úgynevezett úszó terminált épített, amelynek legfőbb eleme egy különleges hajó, hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény. A terminálra tartályhajókon érkező LNG-t ezen a Neptune nevű hajón átalakítják gáz halmazállapotúvá, hogy betáplálhassák a szárazföldi vezetékrendszerbe.

A terminál kapacitása évi 4,5 milliárd köbméter. Ennek legnagyobb részét, 3,6 milliárd köbmétert már le is kötöttek hosszú távra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés