Hirdetés

20 óráig vitatkoztak a magyar Parlamentben: íme az 5 leghosszabb politikai beszéd - videó

Morvay Péter portré Morvay Péter

20 órán keresztül vitáztak a magyar Parlamentben a szociális törvényről. De mindez semmi ahhoz képest, hogy kilenc perc híján egy teljes napig tartott az a parlamenti szónoklat, amit az öngyilkosság elleni világnapon tartott egy képviselő.

1. Stewart Stevenson skót parlamenti képviselő 2004-ben 23 óra 51 perces beszédet tartott az öngyilkosság megelőzésének nemzetközi hetén. Ez azóta is világrekordnak számít, bár azt nem tudni, hogy Stevenson beszédének hossza elgondolkodtatta-e néhány képviselőtársát életük értelmén és az emberi lét hosszúságán.

2. Ted Cruz republikánus politikus 2013-ban 21 óra 19 percig beszélt az amerikai szenátusban az Obamacare elnevezésű egészségügyi reform ellen. Barack Obama törvénycsomagját azonban így is megszavazta a képviselőház, sőt végül Cruz is a reform mellé állt.

3. Hugo Chavez néhai venezuelai elnök egy televíziós showban annyira belelendült a szónoklatba, hogy kerek nyolc órát keresztül abba sem hagyta. Az állami televízió természetesen nem szakította meg a közvetítést, így a műsor a leghosszabb politikai beszéd és televíziós politikai show lett a történelemben.

Hugo Chavez rendszeresen szónokolt az Halló, Elnök! című venezuelai tévéshow-ban
Hugo Chavez rendszeresen szónokolt az Halló, Elnök! című venezuelai tévéshow-ban

4. V.K. Krishna Menon indiai pénzügyminiszter 1957-ben több mint hét órán keresztül fejtette ki a Kasmírral kapcsolatos álláspontját, ezzel ő tartja az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ) elhangzott leghosszabb politikai beszéd rekordját.

5. Fidel Castro kubai elnök sem maradhat le egy ilyen listáról. A kommunista vezető 1960-ban 4 óra 29 percig szónokolt az ENSZ-ben, de igazából ez csak egy röpke felszólalás volt az odahaza, a pártkongresszusokon tartott legendás beszédeihez képest, amelyek gyakran hét óránál is hosszabbak voltak.

A Commandante néven emlegetett Castro az ENSZ előtt
A Commandante néven emlegetett Castro az ENSZ előtt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés