Megdöbbentek az orvosok! 17 órás klinikai halál után jött vissza egy beteg

Morvay Péter portré Morvay Péter

A leghosszabb klinikai halál világrekordját egy amerikai nő, Velma Thomas tartja, akinek 17 órán át állt a szíve. Túlélését azóta sem tudják megmagyarázni az orvosok. 

Thomas 2008-ban szenvedett hirtelen szívmegállást virginiai otthonában. A kórházi kezelést követően két további szívrohamot kapott, és lélegeztetőgépre kapcsolták.

Kórházi tartózkodása alatt Thomas szíve háromszor is leállt, miközben az orvosok kezelték, ami miatt klinikai halál állapotába került. Ez az orvosi szakkifejezés arra az esetre, amikor a szívleállás miatt a szervezetben leáll a légzés és a vérkeringés is.

Az orvosok megpróbálták újraéleszteni az agyműködés jeleit nem mutató nőt, többek között célzott hőkezelés formájában hipotermiát idéztek elő nála, de sikertelenül. 

Az orvosok a családdal való egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a beteg szerveit adományozás céljából kiemelik. 

Azonban 10 perccel azután, hogy az orvosok leválasztották Thomast a lélegeztetőgépről, a nő hirtelen felébredt a klinikai halál állapotából, amelyben 17 hosszú órát töltött.

Miután felébredt, első kérése az volt, hogy láthassa a fiát.

Velma Thomas, aki 17 órát töltött a klinikai halál állapotában
Velma Thomas, aki 17 órát töltött a klinikai halál állapotában

Thomas gyermeke, Tim az eset után elmondta, hogy már lemondott anyukájáról, és ezt az orvosokkal és a lelkészével is megbeszélte. 

„A bőre már elkezdett megkeményedni, a kezei és a lábujjai begörbültek. Nem volt benne élet”.

A Jerusalem Post összefoglalója szerint a „Lázár-szindróma” néven ismert jelenség a szívritmus spontán visszatérését írja le a szívverés helyreállítására tett sikertelen kísérleteket követően.

A jelenséget a betániai Lázárról nevezték el, akit az Újszövetségben, János evangéliumának leírása szerint Jézus Krisztus szólított vissza az életbe.

A ritka jelenséget első ízben 1982-ben jegyezték fel. A Journal of the Royal Society of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2007-ig világszerte legalább 38 esetről számoltak be, ám magyarázatot nem sikerült adni a váratlan „feltámadásokra”.

"Vannak dolgok, amelyeket orvosként és ápolóként nem mindig tudunk megmagyarázni. És azt hiszem, ez egy ilyen eset" 

– ismerte el Velma Thomas kezelőorvosa.

Ez is érdekelhet