Hirdetés

Elszabadultak az indulatok a parlamentben L. Simon László váratlan kirúgása miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Nem mindenkinek tetszett, ahogy az Orbán-kormány kezelte a helyzetet.

Ahogy korábban a Naphire.hu is beszámolt róla, Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsájtotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. 

Magyar Nemzet által ismertetett indoklásában a miniszter kifejtette, hogy "a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette". 

L. Simon most egy sajtónyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben azt írja, Csák János ma reggel közölte vele, hogy felmenti a múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotálta a gyermekvédelmi törvényt. 

A múzeum kirúgott igazgatója a Facebook-oldalán kiemelte azt is, hogy a döntést tudomásul veszi, bár elfogadni nem tudja azt. "A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg" - jelentette ki L. Simon.

Az igazgató kirúgása terítékre került hétfőn a parlamentben is, méghozzá Ungár Péter LMP-s képviselő napirend előtti felszólalásában. Úgy fogalmazott, hogy minden múzeumba járó emberrel előfordlt már, hogy nem tetszett neki egy kiállítás, de úgy véli, hogy "Dúró Dóra olyan közéleti hisztériát vert ki ezért, amelynek vége az lett, hogy lemondatták a Nemzeti Múzeum igazgatóját". Ungár hozzátette, ha a Dúró nem csinál balhét, akkor a Fidesz nem is szerez tudomást azokról a képekről, amelyek egy meleg idősotthonban készültek - írja a 24.hu.

A köztévében is nyugat-európai Pride-okat mutatnak be, nem törődve azzal, hány fiatal nézi meg a híradót. Önöknek nem az volt a problémájuk, hogy milyen képek szerepeltek a kiállításon, hanem arról volt szó, hogy a homofób szavazókat a Mi Hazánk nehogy elvegye önöktől. Ezért levettek egy olyan embert, aki a maguk embere volt, jobboldali kultúrális harcos. De nem engedhették el ezt a 40 ezer homofób szavazót

- fogalmazott Ungár. A kormány döntését Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese vette védelmébe és adott magyarázatot a múzeumigazgató kirúgására. A mondandóját azzal kezdte, hogy az Orbán-kormány számára a "gyermekeink védelme a legfontosabb, és ezért mindent megteszünk.  A második pedig az, hogy a törvényeket minden magyar állampolgárnak be kell tartania. Szó sincsen ebben az ügyben homofóbiáról, tisztelt képviselő úr. Gyermekvédelemről van szó, és a gyermekvédelmi törvény betartásáról van szó" - jelentette ki.

Ennyi történt, kedves képviselő úr. Az, hogy a törvényeket sajnos a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége maradéktalanul nem tudta betartani, ez vezetett ahhoz, hogy a mai napon az a döntés született, amely kapcsán miniszter úr azonnali hatállyal felmondta főigazgató úr megbízatását. Ennyi történt, és nem más.

- emelte ki Vitályos, végül hozzátette, hogy "nem homofóbiáról van szó, hanem gyermekvédelemről, a gyermekvédelmi törvénynek való megfelelésről".

Végül a témában Dúró Dóra is felszólalt, aki köszönetet mondott Csák János miniszternek, amiért helyreállította a Magyar Nemzeti Múzeum renoméját. Majd kiemelte, hogy nem a képpel volt a baj, hanem azzal, hogy azt a Nemzeti Múzeumban mutatták be. Dúró leszögezte, hogy szerinte a kiállításon történelemhamisítás is zajlik, mert Dúró szerint a 2022-es év legnagyobb problémái közül sem a háborúkat, sem a gyermekkereskedelmet, sem fontosabb dolgot nem neveztek meg, hanem az LMBTQ-kisebbséget tették első helyre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés