Hirdetés

Újabb botrányos részletek L. Simon László kirúgásáról, erre nem voltunk felkészülve

Nap Híre portré Nap Híre

Egy beszélgetésen vett volna részt a múzeumigazgató, amikor megtudta, hogy kirúgták.

Ahogy korábban a Naphire.hu is beszámolt róla, Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsájtotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A Magyar Nemzet által ismertetett indoklásában a miniszter kifejtette, hogy "a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette". 

L. Simon most egy sajtónyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben azt írja, Csák János ma reggel közölte vele, hogy felmenti a múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotálta a gyermekvédelmi törvényt. A kirúgása egyébként ma a parlamentben is téma volt, méghozzá a napirend előtti felszólalásokban.

Most pedig kiderült az is, hogy hétfő délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumban szakmai napot tartottak és a programot az igazgató nysitotta meg. Fél 11-től egy beszélgetés kezdődött, amin ő is részt vett volna, ám ezen már nem jelent meg. Egy órával később jelentették be a hírt, hogy a főigazgatót kirúgták.

A Válasz Online újságírója, Zsuppán András vezette a beszélgetést, aki a lap Facebook-oldalán egy bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy a rendezvényen három kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak múzeumügyi kérdéseket, a vendégek és a közönség egyaránt főként szakemberekből, intézményvezetőkből állt.

A programot még a főigazgató nyitotta meg, majd Závogyán Magdolna kulturális államtitkár mondott rövid beszédet, amiben méltatta a múzeumot, "amiért küldetésének megfelelően fórumot teremt a magyar múzeumi világnak" - írja a Telex.

"Éppen kezdtük a beszélgetést fél 11 körül, amikor a szervező kolléga odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni a beszélgetésben. L. Simon elhagyta a termet, öt perccel később Závogyán Magdolna is csendben távozott. A pódiumra a főigazgató-helyettes ült fel, de nemsokára ő is kiment" - olvasható a bejegyzésben. Az újságíró kiemelte azt is, hogy ő maga is csak a beszélgetés után olvasta, hogy mi történt.

Az indoklás szerint Csák azért szüntette meg a főigazgató munkaviszonyát, mert "az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés