Küszöbön egy újabb háború? Drámai hírek érkeztek a szomszédból

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ahogy arról a Naphíre is beszámolt, Szerbia és Koszovó között egyre feszültebb a helyzet, miután a koszovói szerbek által használt rendszámtáblák körül komoly vita alakult ki a felek között. 

Szerbia elnöke és Koszovó miniszterelnöke hétfőn egy brüsszeli találkozón tárgyalt egymással, azonban nem jutottak egyezségre, ami tovább fokozhatja a feszültséget. Az Josep Borrel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy látja, hogy a kialakult helyzet nagyon veszélyes biztonsági kockázatot jelent egy amúgy is igen instabil helyzetben.

Hozzátette, alig három hónap telt el a legutóbbi rendkívüli, Szerbia és Koszovó közti tanácskozás óta, de a rendszámtáblák körül kialakult vita tovább súlyosbodott: 600 szerb koszovói rendőr szerelt le, és a helyi közigazgatás munkatársai is felmondtak - írja az Index.

Borrell kiemelte azt is, hogy mindkét ország vezetőjét felelősség terheli a hétfő tárgyalások kudarcáért és azért, ha ezt követően fokozódik a feszültség és az erőszak. Majd úgy fogalmazott, előterjesztett egy javaslatot, amellyel elkerülhetővé vált volna a feszültségek további fokozása, azonban a koszovói felek erre nemet mondtak, ami negatív politikai üzenetet közvetít, főleg úgy, hogy a szerb elnök ezt a javaslatot elfogadta.

Ez is érdekelhet