Hirdetés

Küszöbön a katasztrófa Európa legnagyobb atomerőművében

Nap Híre portré Nap Híre

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos bejelentette, hogy tömeges menekítésre képesek, ha Putyin csapatai terrorcselekményt követnének el a megszállt zaporizzsjai atomerőműben. Elmondása szerint régiónként evakuációs parancsnokságokat állítottak fel, illetve kidolgozták az atomerűmű 30-50 km-es sugarú körzetének kitelepítési tervét – írja az ATV

Az ukrán regionális tisztviselők közölték, hogy a katasztrófaelhárítási egységek nukleáris katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak csütörtökön az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű közelében. 

Jurij Malasko, az erőművet magában foglaló dél-ukrajnai régió kormányzója elmondta, hogy a Zaporizzsja városban és a körülötte lévő körzetben tartott gyakorlatok célja az volt, hogy összehangolják az összes szolgálat reagálását egy, az erőműben kialakult vészhelyzet esetére - írja a Telex.

A portál beszámolója szerint a csütörtöki gyakorlaton védőfelszerelésben és gázálarcban lévő mentők dózismérőkkel ellenőrizték a személygépkocsik és teherautók sugárzási szintjét, majd megtisztították a kerekeket, mielőtt a járműveket további fertőtlenítésnek vetették alá speciális, erre a célra kialakított mosóhelyeken. A mentőegységek sugárfertőzött emberek sürgősségi ellátását gyakorolták.

Közben a hatóságok kidolgozták a tervet, hogy vészhelyzet esetén hogyan értesítik majd és evakuálják az erőmű melletti települések lakosságát.

Oroszország ENSZ-nagykövete egyébként csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának levelet írt, melyben megerősítette, hogy nem tervezik felrobbantani az atomerőművet.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés