Hirdetés

Megdöbbentő, ki lehet a kulcsszereplő a Hamász túszainak kiszabadításában

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A nyugati kormányokkal és a Hamásszal egyaránt jó kapcsolatokat ápoló Katar kulcsszerepet játszik a palesztin terrorszervezet által Izraelben elfogott túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítésekben, miközben más államok is készek segíteni.

Két hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van. 

Macron méltatta Doha szerepét

Hivatkozás másolása

Emmanuel Macron francia elnök pénteken méltatta Katar kulcsszerepét abban, hogy a Hamász szabadon engedte az Izrael elleni október 7-i támadás óta fogva tartott két amerikai túszt, és hozzátette, hogy bízik a további szabadon bocsátásokban – írja az AFP.

A Nyugat egyre inkább támaszkodik a kis, földgázban gazdag, kulcsfontosságú globális befektetőnek számító Öböl-menti arab állam befolyására az ilyen helyzetekben, Katar szerepe az Irán által fogva tartott öt amerikai múlt havi szabadon bocsátásában is döntő volt.

Jó kapcsolat a Nyugattal és a Hamásszal is

Hivatkozás másolása

Bár az elmúlt években jellemzően Egyiptom volt a fő közvetítő szerepet Izrael és a palesztin csoportok között, és a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette Törökország sem titkolja, hogy részt kíván venni a folyamatban, az érintettek most Katartól várják, hogy segítsen a túszok biztonságos hazatérésében.

"A legesélyesebb közvetítő Katar" - mondta Hasni Abidi, a genfi székhelyű Center for Studies and Research on the Arab and Mediterranean World (CERMAM) igazgatója. "Jól ismeri a Hamászt, és hűséges pénzügyi támogatója" - mondta, utalva arra, hogy Doha finanszírozza a Hamász által irányított Gázai övezetben a köztisztviselők fizetését.

Katart, amely több mint 10 éve a Hamász politikai irodájának ad otthont, az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese is tiszteli. Katar ad otthont a térség legnagyobb amerikai katonai bázisának.

Több mint 200 túsz a Hamász kezén

Hivatkozás másolása

Izrael szerint 203 embert - izraelieket, kettős állampolgárokat és külföldieket - raboltak el a Hamász fegyveresei, amikor Izrael 75 éves történetének leghalálosabb terrortámadását indították. A kormány szerint legalább 1400 embert öltek meg, többségében civileket.

Izrael a Gázai övezet elleni könyörtelen bombázással válaszolt, amely a Hamász-kormányzat szerint legalább 4385 ember halálát okozta, többségében civilekét.

Judith Tai Raanan amerikai túszok és lánya, Natalie Shoshana Raanan pénteken késő este visszatértek Izraelbe - közölte az izraeli kormány.

"Ez egy nagyon jó eredmény, amelyet a tárgyalófelek értek el, amelyben Katar nagyon fontos szerepet játszott" - mondta Macron pénteken újságírók egy csoportjának.

További túszok szabadulhatnak ki

Hivatkozás másolása

Macron azt mondta, Franciaország azt szeretné, ha a következő "órákban és napokban" hasonló műveletek folytatódnának, hogy "lehetővé tegyék a túszok, különösen a mi túszaink kijutását".

"Bízunk benne: a rendelkezésünkre álló csatornák megfelelőek és hasznosak" - tette hozzá. Az X-en, korábban Twitteren közzétett későbbi üzenetében Macron azt mondta, hogy Katar "döntő szerepet" játszott a két amerikai túsz kiszabadításában.

Katar "a túszok szabadon bocsátásának specialistája" - mondta Etienne Dignat, a párizsi Sciences Po egyetem és a túszhelyzetek szakértője.

Előzőleg Katarban 6 milliárd dollárnyi, dél-koreai bankok által befagyasztott iráni pénzeszközt helyeztek el, amíg egy rendkívül bonyolult és érzékeny csereügylet keretében szabadon nem engedik az Irán által fogva tartott öt amerikai állampolgárt. Az öt amerikai szeptemberben érkezett meg Iránból Katarba. Arról pedig a Naphire.hu is beszámolt, hogy az Öböl-menti emírség az Oroszország által elrabolt ukrán gyerekek egy részének kiszabadításában is kulcsszerepet játszott.

Diplomáciai források szerint nem véletlen, hogy Macron libanoni megbízottja, Jean-Yves Le Drian volt külügyminiszter, aki biztonsági kérdésekben az elnök bizalmasa, a héten Katarban járt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén Katarba látogatott a héten a régióban tett maratoni útja során. "Katar kettős játékot játszik: egyszerre tart fenn kapcsolatokat terrorista csoportokkal és bizonyos nyugati nemzetekkel, amelyek tartoznak neki" - mondta Dignat.

Törökország és Egyiptom is közvetítene

Hivatkozás másolása

Az emírség az Egyesült Államok jóváhagyásával meghívta a tálibokat, hogy nyissanak irodát Dohában, lehetővé téve ezzel a tárgyalásokat az amerikai erők 2021-es afganisztáni kivonásáról, amiz a tálibok visszatérése követett a hatalomba.

A térség más országai is megpróbálnak közvetíteni. Törökország "több országtól is kapott megkeresést", hogy segítsen - mondta Hakan Fidan török külügyminiszter kedden Bejrútban.

Erdogan az elmúlt hónapokban igyekezett felmelegíteni országa megromlott kapcsolatait Izraellel, ez azonban azzal a következménnyel járhat, hogy Ankarában egyik fél sem bízik. Előzőleg Egyiptom volt az, amely 2011-ben segített elérni Gilad Shalit izraeli katona szabadon bocsátását, akit több mint öt évig tartott fogva a Hamász.

A potenciális közvetítők "csak azok lehetnek, akik régóta fennálló kapcsolatokat ápolnak a Hamásszal, csak ők tudnak kapcsolatot teremteni a Hamász vezetőivel" - mondta Abidi.

Ebben az esetben azonban a túszok példátlan száma és az, hogy rengeteg országból származnak a terroristák foglyai, azt valószínűsíti, hogy nem lesz egyetlen megoldás, és a diplomáciai folyamat valószínűleg fáradságos és hosszú lesz. "Nem lesz kollektív tárgyalás" - mondta Abidi, hozzátéve: „Minden egyes államnak a saját túszainak szabadon bocsátásáról kell majd tárgyalnia.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés