Hirdetés

Retteg az elnök az orosz halálosztagtól, egy miniszter már meghalt

Morvay Péter portré Morvay Péter

Belarusz ellenzéki sajtójelentések szerint a „Kreml gyilkos kommandója” végzett az ország külügyminiszterével.

A Nyugattal titkos közvetítőként működő fehérorosz minisztert "Kreml-gyilkosok ölték meg", és a "megrendült" diktátor Lukasenko most az életét félti, állítják a jelentések.

Vlagyimir Makei hirtelen elhunytának okát és a körülményekre vonatkozó magyarázatot nem közöltek a belarusz hatóságok.

Több forrás szerint a 64 éves férfit a Kreml utasítására gyilkolták meg.

Állítólag titkos közvetítő volt a nyugat számára, amit Moszkva nem nézett jó szemmel. A feltételezések szerint

megakadályozta, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországhoz csatolja Fehéroroszországot.

A veterán diplomata és egykori kém a hétvégén hirtelen halt meg, de az utolsó, néhány nappal az elhunyta előtt készült videófelvételen a 64 éves férfi egészségesnek látszik és nem volt ismert, hogy bármilyen krónikus betegségben szenvedett volna.

Leonyid Nyevzlin ellenzéki orosz üzletember azt állítja, hogy Makei "az FSZB különleges laboratóriumában kifejlesztett mérgezés következtében halt meg."

Makei ezen a héten részt vett volna az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) lengyelországi ülésén, ahol kulcsfontosságú nyugati politikusokkal és tisztviselőkkel találkozott volna - egy olyan ülésen, amelyről Szergej Lavrov orosz külügyminisztert kitiltották.

Halála mélyen megrázta Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, aki most saját biztonságát félti.

Vlagymir Makei belarusz külügyminiszter és Alekszandr Lukasenka elnök
Vlagymir Makei belarusz külügyminiszter és Alekszandr Lukasenka elnök

„Az elnök elrendelte szakácsainak, szolgáinak és őreinek leváltását.”

Mint arról beszámoltunk, maga Putyin elnök is tart egy ellene szóló merénylettől, többek között ezért nem utazott el a G20 csúcstalálkozóra.

Nyevzlin egy orosz toxikológust idézett, aki szerint nagyon könnyű úgy megmérgezni egy embert, hogy mindenki azt higgye, természetes halált halt.

Makei állítólagos likvidálása megszakította Fehéroroszország fennmaradt kapcsolatait a nyugati hatalmakkal - közölte a General SVR Telegram-csatorna.

Ezt „Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes kezdeményezésére tervezték, készítették elő és hajtották végre” – állította az ellenzéki orosz csatorna, amely szerint az akció demonstratív volt, és célja az volt, hogy megzavarja Lukasenko külön tárgyalásait a Nyugattal és Kínával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés