Hirdetés

Közel fél éve tart a gázai háború, de Izrael maga is szakadék szélére került

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Dühös izraeliek ezrei vonultak az utcára hétfőn, immár harmadik egymást követő éjszaka, hogy követeljék Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását - és azt mondják, nem állnak le.

Mint arról a Naphire.hu rendszeresen beszámolt, csaknem fél év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 29 000 ember halt meg eddig a háborúban. 

A Hamász által fogva tartott túszok családtagjai januárban betörtek a Kneszet egyik bizottságának ülésére
A Hamász által fogva tartott túszok családtagjai januárban betörtek a Kneszet egyik bizottságának ülésére

A Hamász által Gázában fogva tartott túszok családjait egyesítő tömegtüntetések és a háború előtt útjára indult kormányellenes utcai mozgalom, amely tavaly nem tudta megbuktatni Netanjahut, szombaton és vasárnap megbénította Jeruzsálemet és Tel-Avivot.

Amikor hétfőn ismét ezrek gyűltek össze Tel-Avivban és a Knesszet, az izraeli parlament jeruzsálemi épülete előtt, több tüntető azt mondta az AFP-nek, hogy Netanjahut "Izrael megmentése érdekében" el kell távolítani.

"Ez egy egzisztenciális válság Izrael számára" - mondta a 40 éves Einat Avni Levi, akinek családja menekülni kényszerült a gázai határzárral alig több mint két kilométerre lévő Nirim kibucból.

"Ha valaki jön és elragad az ágyamból, és nem bízhatok a hadseregemben és a kormányomban, hogy jönnek és megmentenek, akkor nem tudok itt élni" - mondta, utalva a Hamász által az október 7-i támadás során elrabolt mintegy 250 túszra.

Netanjahu sokáig azzal érvelt, hogy ő az egyetlen vezető, aki képes garantálni az izraeliek biztonságát. Ezt az állítást megdöntötte a Hamász támadása, amely váratlanul érte Izrael sokat dicsért biztonsági apparátusát.

A 65 éves Reuven Benkler tábornok, aki nyugdíjból jött vissza, hogy egy hónapig a libanoni határon szolgáljon, "fenomenálisnak" nevezte és dicsérte az izraeli hadsereg gázai hadjáratát, de azt mondta, hogy Netanjahu „a katonai sikert a süllyesztőbe dobja”.

"Nincs értelme olyan háborút folytatni, amelynek nincs célja. A háborúk diplomáciai eszközök. Ennek a háborúnak egyetlen célja, hogy Bibi hatalmon maradjon" - mondta Netanjahu becenevét használva.

Mint sokan a tüntetéseken, amelyek élén a túszok családjai és támogatóik állnak, ő is meg volt győződve arról, hogy Netanjahu nem a túszok kiszabadítására törekszik.

"Kizárt, hogy a túszok hazajöjjenek, amíg ő van hatalmon. 134 túszt áldozott fel azért, hogy hatalmon maradjon" - mondta Benkler, aki a Gunners for Democracy nevű katonacsoportot vezeti. "Magán kívül senki mással nem törődik" – tette hozzá.

Izrael úgy véli, hogy körülbelül 130 túsz van még Gázában, köztük 34-en feltehetőleg már meghaltak.

A nyomás egyre nagyobb Netanjahu jobboldali koalícióján, mivel a kormányellenes tüntetők és a túszok családtagjai között sajátos koalíció jött létre. De mivel az ország közel hat hónapja háborúzik Gázában - ahol a Hamász által irányított terület egészségügyi minisztériuma szerint több mint 32 845-en haltak meg -, Netanjahu támogatói azt mondják, hogy ez nem a megfelelő idő a vezetőváltásra.

A Gázai-övezethez közeli sivatagi fesztivál helyszíne a Hamász vérfürdője után
A Gázai-övezethez közeli sivatagi fesztivál helyszíne a Hamász vérfürdője után

"Menjetek haza! A Hamászt segítitek" - kiabálta egy ortodox zsidó férfi a parlament felé tartó tüntetőknek, akik "Választás most!" feliratú transzparensekkel vonultak a parlament felé. A tüntetők közül sokan dühösek voltak amiatt, hogy az izraeli ultraortodoxok - akik a zsidó lakosság közel 20 százalékát teszik ki - többnyire felmentést kapnak a katonai szolgálat alól.

Benkler tábornok "felháborítónak" nevezte a kivételezést, kijelentve, hogy Izraelnek "minden emberre szüksége van, akit csak képes [harcolni]", és a Netanjahut hatalmon tartó ultraortodox pártokkal kötött szövetséget okolta a helyzetért.

Tehila Elitzur hatgyermekes anya azt mondta, hogy a vallási közösségeknek nem szabadna többé kibújniuk a "kötelességük teljesítése alól". "Három fiam tartalékosként szolgál, egy pedig a reguláris hadseregben. És a férjem, aki orvos és 54 éves, most is szolgál".

De azt mondta, hogy Izrael széttöredezett társadalmának össze kell fognia, különben "meghalunk". Netanjahu "a megosztottságot használja fel arra, hogy hatalmon maradjon" - tette hozzá.

Az ultraortodoxoknak járó, a Legfelsőbb Bíróság által érvényelenített és hétfőtől technikailag érvénytelen mentességek meghosszabbításával kapcsolatos vita veszélyezteti Netanjahu kormánykoalícióját. A hadsereg tartalékosai vasárnap Jeruzsálem egyik ultraortodox negyedében tüntettek, hogy követeljék a vallásos zsidók harcra kényszerítését.

Hétfőn azonban az ultraortodoxokon volt a sor, hogy levezessék haragjukat, és több százan lezártak egy jeruzsálemi főutat.

Einat Avni Levi szerint "az embereket traumatizálta" az október 7-i támadás, amikor a Hamász fegyveresei 1160 embert öltek meg Izraelben, többségükben civileket, az AFP izraeli hivatalos adatok alapján készített összesítése szerint.

De - mondta - "a Hamászt nem lehet kiirtani", ahogyan azt Netanjahu megfogadta. "A Hamász egy eszme" - mondta. "Még ha meg is öljük az utolsó Hamász-terroristát is - és ezt meg kell tennünk -, a Hamász eszméje tovább él. "Az egyetlen megoldás a politikai megállapodás. Nem kell legjobb barátoknak lennünk (a palesztinokkal), de együtt kell élnünk".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés