Hirdetés

Kövér László totálisan kiakasztotta a svédeket - “Nincs miről tárgyalnunk”

Nap Híre portré Nap Híre

Nagyon kiakadtak a svédek Kövér László, az Országgyűlés házelnökének a legutóbbi interjúján, amiről a Nap Híre is beszámolt. A házelnök az Indexnek azt mondta, hogy a kormány álláspontja világos volt az első pillanattól: támogatja a NATO-bővítést, teljesen függetlenül attól, hogy adott esetben a kabinet mögött álló képviselőknek erről mi volt a véleménye, ugyanakkor "nem vagyunk a csicskásai senkinek".

Kövér László arra a kérdésre, nem tartja-e kellemetlennek a kialakult helyzetet, mert úgy tűnik, Magyarország ratifikálja utoljára a svéd NATO-csatlakozást, azt mondta: "miért kellene, hogy ez nekünk legyen kellemetlen? Amennyiben a svédeknek nem az, úgy én egy pillanatig sem érzem rosszul magam. Másrészt valakinek utolsónak is kell lennie". Arra a kérdésre, hogy ez nem jelent-e kudarcot a magyar diplomáciának, azt válaszolta, hogy elég világosan elmondták a problémáikat már korábban.

Ulf Kristerrson svéd kormányfő, illetve Tobias Billström külügyminiszter is reagált Kövér László kijelentéseire. Tobias Billström egy svéd lapnak azt mondta az elhangzottakkal kapcsolatban, hogy szerinte Svédország nem sértette meg semmivel Magyarországot. "Én külügyminiszterként nem sértegettem Magyarországot" - mondta, majd hozzátette, "ez az ő véleménye és ő a parlamentet képviseli, de feltételezem, hogy a magyar fél tisztában van azokkal az ígéretekkel is, amelyeket a külvilágnak tettek. Vagyis azzal, hogy nem ők fogják utolsóként ratifikálni Svédország csatlakozását"- idézte a külügyminisztert az Index.

Kövér kijelentéseire a svéd kormányfő is reagált. Ulf Kristersson is úgy látja, hogy a kormánya nem sértette meg Magyarországot. "Az, hogy egyes országok eltérő álláspontot képviselnek, nem újdonság. Ettől még mindketten lehetnek a NATO tagjai, csak tudomásul kell venni azt, hogy a NATO-n belül együtt kell működni" - mondta a svéd miniszterelnök, akit a héten Budapestre invitált Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban elmondta, ha találkozna is a magyar miniszterelnökkel, akkor annak a találkozónak nem lehet a témája a NATO-csatlakozás, mert szerinte azzal kapcsolatban nincs mit megbeszélniük.

Azt viszont nem árulta el, hogy mikor kerülhet sor a találkozóra, sőt arra sem reagált, hogy hajlandó-e azelőtt Budapestre utazni, hogy a magyar parlament ratifikálná a svéd NATO-csatlakozást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés