Hirdetés

Tovább fokozódik a helyzet a Balkánon: szerb fiatalokra lőttek Koszovóban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az ortodox szenteste napján Koszovó déli részén lövédeket lehetett hallani, ami során két koszovói szerb fiatal megsérült. A hírek szerint egy helyi albán nyitott tüzet rájuk, méghozzá egy mozgó járműből.

A szemtanúk is megerősítették, hogy egy helyi albán ült abban a járműben, amelyből rálőttek az áldozatokra, akik éppen az ortodox karácsonyi hagyományokat tiszteletben tartva tölgyfaágat vittek magukkal.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája közölte, az egyik fiút a tenyerén, míg a másikat a vállán érte a lövés. Mindkettőjüket kórházba szállították. Az iroda vezetője a közösségi oldalán "gyilkossági kísérletnek" nevezte az esetet, majd úgy fogalmazott, hogy valaki "véres karácsonyt akar rendezni a szerbeknek" - írja a Magyar Hang.

Ahogy arról a Naphíre is többször beszámolt, ortoorto a szerbek és az albánok között. Sokan attól tartanak, hogy a területen akár háború törhet ki.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A feszültségek a két nemzetiség között időről időre fellángolnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés