Hirdetés

Csak a pénz számít: újabb vihart szül a korrupt FIFA váratlan lépése

Nap Híre portré Nap Híre

Az eddig sem rövid labdarúgó világbajnokság minden várakozásnál hosszabb lesz 2026-ban, már ami a mérkőzések számát illeti – ezzel újabb vitatható döntést hozott a FIFA Ruandában. 

A futballnaptár zsúfoltsága szintet ugrik, kérdés, hogy Kylian Mbappé-ék meddig bírják a mentális és fizikai terhelést. A közelmúltban az UEFA és a FIFA számos olyan döntést hozott, amivel végső soron a focistákat zsigereli ki. Elindult a Nemzetek Ligája, az Európa Konferencia Liga, 2024-től hosszabb lesz a Bajnokok Ligája, és gigantikus nyári klub-vb is néhány éven belül kezdetét veszi. 

A pénzt hajkurászó döntések sora azonban itt nem ér véget. A legutóbbi világbajnokságon 64 mérkőzést rendeztek 32 csapattal (erre legutóbb télen került sor, ami miatt a klubszezon extrém zsúfolt lett, ennek következménye a csapatok formaingadozása és rengeteg sérülés lett), legközelebb viszont 48 csapattal rendeznek 104 mérkőzést. A FIFA célja a több mint 9 milliárd fontos bevételi cél elérése. 

A FIFA ahelyett, hogy 16 darab csoportot hozna létre, amelyekben három csapat vesz részt, 12 csoportot hoz létre, amelyekben négy ország versenyez majd. Így az eredetileg tervezett 80 mérkőzésből 104 lesz. Ez azt jelenti, hogy a világbajnoki címhez nyolc mérkőzést kell sikerrel venni, nem pedig hetet, mint a 2022-es katari győztesnek, Argentínának. 

A döntő az Egyesült Államokban, várhatóan New Yorkban 2026. július 19-én, vasárnap lesz. Az Egyesült Államokon kívül Kanada és Mexikó is rendező állam. A bővítéssel arányaiban ismét Európa járt a legrosszabbul, hiszen a további 16 csapatból csupán három lesz európai.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés