Hirdetés

Berobbant a koronavírus ebben a városban: újra megállt az élet a sok fertőzött miatt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Újra elszabadult a koronavírus Pekingben. Jelenleg annyira durva a helyzet, mint amilyen a járvány legkeményebb időszakaiban volt Európában. 

A kínai főváros több negyedében egymás után zárnak be a boltok, már csak azok az üzletek maradhatnak nyitva, amelyek a nélkülözhetetlen élelmiszereket árulják. Az éttermek és a kávézók is bezárták a kapuikat, csak elvitelre vásárolhatnak a lakók, és egyre többen kényszerülnek otthoni munkavégzésre.

Az információk szerint egy hét alatt több mint a triplájára nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma Pekingben. A Telex azt írta, soha nem volt még ennyire gyors a vírus terjedése a kínai fővárosban. 

Mint ismert, a kínai kormány zéró-Covid-stratégiájának köszönhetően nagyon szigorú intézkedések vannak érvényben az országban, de a három éve tartó lezárások már teljesen kikészítették az ott élőket. Éppen ezért a kormány most már nagyon óvatos: a jelenlegi intézkedések során nem használják a lezárás és a karantén szavakat, ám a helyieket ez sem nyugtatta le.

Olyannyira feszült a helyzet, hogy nemrégiben a korlátozások miatt verekedés tört ki Csengcsouban, a világ legnagyobb iPhone-gyárában is, ahol a vírus megjelenése után lezárták az üzemet és nem engedték haza a munkásokat. Ráadásul a gyárban elég élelmiszer sincs és a beígért bónuszok is késtek.

Az internetre is egyre több videót töltenek fel kínaiak, akik megpróbálják elhagyni a lakásukat, de védőruhába öltözött közegészségügyi alkalmazottak megakadályozzák ezt, mondván, az épület, amiben élnek, magas kockázati besorolási, mert korábban fertőzötteket találtak ott - számolt be a lap. 

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés