Hirdetés

Bemondták a koronavírusról, amit nagyon is sejtett mindenki

Nap Híre portré Nap Híre

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése szerint az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban.

Wray közölte, hogy a nyomozás még tart, és "rengeteg, még bizalmas részletet" nem áll módjában nyilvánosságra hozni, de az FBI feltételezése szerint az "amerikaiak millióival végző" pandémiáért egy "kínai kormányzati ellenőrzés alatt álló laboratóriumban bekövetkezett potenciális szivárgás" tehető felelőssé. Megjegyezte: az a benyomása, hogy a kínai kormány mindent megtett azért, hogy akadályozza és nehezítse az amerikai vizsgálatot. "Ez kellemetlen dolog az egész világ számára" - tette hozzá.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő Wray állítására reagálva azt mondta: "Washington nem Kínát hitelteleníti, hanem saját magát járatja le azzal, hogy újra előveszi ezt a laboratóriumos elméletet". A szóvivő arra intett, hogy a pandémiát okozó koronavírus eredetének feltárása tudományos ügy, és "nem szabad átpolitizálni". Hozzátette azt is, hogy "tekintettel az amerikai hírszerzési ügynökségek korábbi hazugságaira, fortélyaira és számtalan gaztettére, semmiféle hitelessége nincs annak, amit most állítanak" a vírus eredetéről.

Mao Ning sajtótájékoztatóján felvetette azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) amerikai laboratóriumokban is vizsgálódnia kellene a vírus eredetével kapcsolatban.

Múlt hét végén a The Wall Street Journal és a The New York Times című amerikai lap arról írt, hogy a vírus eredetének vizsgálata során az amerikai energiaügyi minisztérium arra az eredményre jutott "alacsony megbízhatóság" mellett, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból, Vuhan városából véletlenül került a környezetbe és kezdett el terjedni. John Kirby, az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora hétfőn még azt hangsúlyozta, hogy a washingtoni kormányon belül nincs egyetértés a koronavírus eredetével kapcsolatban, a vizsgálat még nem tart ott, hogy végső következtetést tudjanak levonni.

Koronavírus itthon

Hivatkozás másolása

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 904, közülük 6 209 234-en a második, 3 904 944-en a harmadik, 424 357-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Az előző héten 957 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 195 926-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A múlt héten meghalt 6, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 751-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 143 184, az aktív fertőzöttek száma pedig 3991-re csökkent.

Tudatták azt is, hogy jelenleg 361 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását - írták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés