Hirdetés

A koronavírus két év után is képes ölni: sürgős figyelmeztetést jött

Nap Híre portré Nap Híre

Az új amerikai kutatások szerint bárki, aki megfertőződött, nagyobb halálozási kockázatnak van kitéve két éven belül, mint az, aki nem volt koronavírusos.

A Nature Medicine-ben megjelent új tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a fertőzés után két évvel nagyobb az esély a halálozásra azoknak, akik kórházba is kerültek a vírus miatt. Ugyanebben a csoportban nagyobb a kockázata a súlyos egészségügyi problémáknak, például a tüdőbetegségnek és a cukorbetegségnek, valamint az általános fáradtságnak. Megjegyezték azt is: a fertőzést követő két év elteltével azonban csökken a halálozás kockázata - szúrta ki a Bors

A tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akiket nem vettek kórházba a vírus miatt, mindössze hat hónapra van szükség ahhoz, hogy a halálozás kockázata már ne legyen jelentős. Azonban továbbra is fennállhat a kockázata több mint 20 egészségügyi problémának, például szív- és érrendszeri problémáknak és véralvadási problémáknak, cukorbetegségnek, gyomor-bélrendszeri problémáknak és vesebetegségeknek.

"Sokan azt gondolják, hogy elkapták a Covidot, túl vannak rajta, és jól vannak. Lehet, hogy elfelejtették a Covidot, de a Covid nem feledkezett meg róluk. Még mindig pusztítást végez a testükben" - mondta a tanulmány szerzője, dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés