Hirdetés

Hadat üzent a kormány, felkötheti a gatyáját a Tesco, a Spar és az Aldi

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elárulta, hogy a kormány még mindig nem tett le arról, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi szektort átalakítsa.

A miniszter a Portfolio Checklist pénteki adásában beszélt arról, hogy a melyik üzlet lehet az, amelyikből megszülethet a "hazai bajnok" 

Nagy Márton elmondta, a kormány tervei között még mindig szerepel az élelmiszer-kiskeresdekelmi szektor átalakításának végrehajtása, azonban mint mondta, ez nem 100 százalékos magyar tulajdont jelent, hiszen a bankrendszernél sem ez jelenik meg. 

A kabinet reményei szerint a "CBA, Coop, Reálból kinevelhető vagy kinőhet egy hazai bajnok". Hozzátette, jön az online árfigyelő rendszer, amitől rettegnek az élelmiszer-kiskereskedők, ez ugyanis nagyon erős versenyt fog generálni, leszoríthatja a marzsokat - írja a Pénzcentrum.

Nem ez az első, hogy az Orbán-kormány nyíltan hadat üzen a kiskereskedelmi multiknak: Lázár 2020-ban ugyanis már arórl beszélt, hogy ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem. A kormánybiztos úgy fogalmazott "ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünk. "

A műsorban beszélnek arról is, hogy az  első negyedéves GDP és talán a második negyedéves GDP is mínuszos lesz, tehát visszaesést fog mutatni, azonban a harmadik és a negyedik negyedévben nagyon erős visszapattanás lehet és a kormány igazából azt célozza, hogy az idei évben, tehát 2023 egészét tekintve kerüljük el a recessziót.

Szó esik arról is, hogy a költségvetést két nagyon jelentős kockázat feszíti: az egyik az energiaár, de itt a feszültség csökken, hiszen nagyon messze van már a tavaly augusztus-szeptemberi csúcs. Van ugyanakkor egy másik csapda vagy kockázat, ez pedig a magas kamat, ami 2023-2024-ben élesedik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés