Hirdetés

Rendkívüli: váratlan bejelentést tett a kormány

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Orbán-kormány szerint az illegális migráció továbbra is fenyegeti Magyarországot, ezért fél évvel meghosszabbították a válsághelyzetet. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: szeptember 7-ig van érvényben a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. 

Azt írták, a tömeges bevándorlás 2015 óta folyamatosan sújtja Európát, a legaktívabb továbbra is a magyar határt is érintő balkáni útvonal. A határkerítés és a határvédelem nélkül az elmúlt kilenc évben már illegális bevándorlók milliói jutottak volna be az országba - szúrta ki a Blikk a tájékoztatást.

Közölték azt is, hogy az embercsempész-hálózatok folyamatosan szállítják a magyar határhoz a migránsokat, tavaly 270 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a magyar hatóságok. A kormány tájékoztatása szerint ez a korábbi évhez képest több mint kétszeres emelkedést jelent. 

"A déli határmentén jelenleg is migránsok ezrei gyülekeznek, gyakran tanúsítanak erőszakos, illetve agresszív magatartást a határt védő rendőrökkel és határvadászokkal" - fogalmaztak.

A közleményben kifejtették azt is, hogy bár már egyértelműen látszanak a nyugat-európai országokban a tömeges bevándorlás okozta biztonsági és kulturális problémák. "A brüsszeli bevándorláspárti politikában nincs érdemi változás, a bevándorláspártiak továbbra is migránsok befogadását és szétosztását erőltetik" - írták, hozzátéve, hogy Magyarországnak továbbra is magának kell gondoskodnia az ország védelméről. 

 Ezt a célt szolgálja a 2016 óta fenntartott tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amely gyorsabb és határozottabb döntéshozatalt tesz lehetővé a kormány számára.

- hangúlyozták. 

Közölték azt is, az elmúlt napokban a kormány szigorította a magyar-ukrán határ védelmét is, miután a háborús menekülthelyzetet kijátszva afrikai és közép-ázsiai illegális migránsok ott is nagy számban megjelentek. A háború kitörése után Ukrajnába érkezett nem ukrán állampolgárok már csak akkor léphetik át az ukrán–magyar határt, ha érvényes okmányokkal rendelkeznek a schengeni övezetbe való belépéshez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés