Hirdetés

Horror a magyar kórházban, meghalt egy 23 éves fiú

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Megfulladt az egyik Tolna vármegyei kórházban egy mindössze 23 éves fiatalember, mivel az édesanyja kérdése ellenére is darabos ételt adtak neki pépes helyett.

A tragikus halálügyben a Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé az etetést engedélyező orvost, és a beteget megetető ápolót is.

Az esettel kapcsolatban a 24.hu-nak Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője úgy fogalmazott, hogy az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalás jogáról. Hozzátette, egyikük sem ismerte be a bűnösségét, s az ápoló vallomást sem tett a nyomozati szakban.

A fiatalembert 2020. október 24-én vették fel abba a kórházba, ahol a szakorvos és az ápolónő is dolgozott. Egy vele született betegség miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki a fiatalnál, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

A beteget másnap reggel darabos étellel etették meg, amikor az anyja érdeklődőtt az állapota felől, akkor elmondták neki, hogy megfelelően reggelizett a beteg, darabos ételt fogyasztott. Ekkor közölte az édesanya, hogy a fia kizárólag pépes ételt fogyaszthat, amit előzetesen az orvossal is közölt. Az orvos a lázlapon is feltüntette a 23 éves férfi speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután a fiatal etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a beteget. Az orvos hozzájárult ehhez, az ápoló pedig segített a betegnek enni, s kanállal etette őt.

Rövid időn belül a fiatal fulladozni kezdett, az orvos azonnal megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de a beavatkozás ellenére is életét vesztette a beteg. 

A kórházi dolgozók megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték az áldozat állapotát, nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak neki, illetve erről rendelkeztek. Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. Az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés