Hirdetés

Tetemes méretű adósságot halmoztak fel a magyar kórházak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hatalmas összegű tartozást halmoztak fel a magyar kórházak, méghozzá két hónap alatt.

Nem indult túl jól a hazai kórházak 2023-as éve, ugyanis egyből adóssággal vágtak neki az esztendőnek az intézmények, ráadásul januárban és februárban tovább romlott a helyzet. Februárban újabb 12,3 milliárddal nőtt az adósságuk. A Magyar Államkincstár adatai szerint az év második hónapjában összesen már 33,8 milliárd forintra duzzadt a tartozásállomány.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Napinak úgy fogalmazott, hogy sosem volt még februárban ekkora az egészségügyi intézmények adóssága.

Január végén egyébként 21,5 milliárdra rúgott az egészségügyi intézményeknél a felhalmozódott kifizetetlen számlák végösszege. Ez akkor történelmi csúcs volt, mivel egy hónap alatt 15 milliárd forint kifizetetlen számlát halmoztak fel az ellátók.

Rásky elmondása szerint ezt megelőzően 2021 januári adat volt a csúcstartó, akkor 11,3 milliárd forinttal nőtt a tartozásállomány. Hozzátette, az infláció mellett a kórházakat az energiaárak növekvése sújtja a legjobban. Viszont jó hír, hogy az Orbán-kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át az intézmények rezsiszámláinak kiegyenlítésre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés